Както във всички други сфери, така и в индустрията заета с производството на автомобилни масла настъпват промени и новости.

В днешно време се произвеждат все по-нови и качествени продукти включително и автомобилни масла. Все по-масово навлизат полисинтетичните и синтетичните масла. Те са много по-качествени и с удължено време на смяна. Така например по-старите и ниско качествени масла се препоръчваше са се сменят на 5 000 км. Онлайн може да поръчате масло за своя лек автомобил от тук: https://autoprofi.bg/bardahl-htm-15w-40-1l-prod9315.html.

Друг е въпросът със съвременните видове масла при тях се препоръчва да се сменят на двойно повече километри, а именно на 10 000 км. Необходимо е да се сменя маслото именно преди автомобила да е преминал тези километри, защото в противен случай то губи своите свойства. Ако престои повече в двигателя то се натоварва допълнително и присадките, които са определящи за неговата функция постепенно изчерпват своите възможности.

От друга страна неминуемо е маслото да се смеси с остатъци от горивото или други случайно попаднали замърсители, които го разреждат и замърсяват и така то губи своите качества. С други думи казано колкото повече престоява в двигателя толкова по-некачествено става маслото.

Няма значение, че сме купили висококачествено масло, ако то не се смени навреме ефективността му пада. От значение са и други фактори, като например качеството на горивото, а също така и честите спирания и тръгвания също оказват влияние.

Когото тези фактори са налице в маслото се образуват така наречените черни утайки, които значително намаляват работната функция на моторното масло.

Важно е да се знае кога точно трябва да се смени маслото именно поради гореизложените факти. Обикновено на тубите с маслото е написано на колко хиляди километра трябва да се подмени.

Не чакайте да ги преминете и едва тогава да го смените. По възможност направете го преди това. Освен това има специалисти в бранша, които твърдят, че без значение дали сте изминали определените километри минала ли е една година от подмяната маслото трябва да се смени. Всичко това ще е от полза, както за вас така и за вашия автомобил.

За статията:
Какво трябва да знаем за смяната на автомобилното масло
Заглавие:
Какво трябва да знаем за смяната на автомобилното масло
Описание:
В днешно време се произвеждат все по-нови и качествени продукти включително и автомобилни масла. Все по-масово навлизат полисинтетичните и синтетичните масла.
Автор:
Издател:
RozovaDolina.Net
Лого: