Късогледство е заболяване, което се характеризира с неясно виждане на отдалечени обекти. Въпреки коригиращите мерки, като например очила или контактни лещи, в някои случаи те водят до усложняване на проблема. Ето защо тук са посочени някои съвети, които ще ви помогнат за предотвратяване развитието на късогледство.

Придобиване на здравословни навици

От изключително значение за здравето на очите е здравословния начин на живот. При четене на книга, тя трябва да се държи на около 30 см. от очите, за да се гарантира правилна поза, като същото се отнася и за писането. Освен това е препоръчително да не се чете или пише в движещо се превозно средство или докато лежите в леглото. Ако ви се налага да напрягате очите си дълго време пред компютъра, не забравяйте да правите почивка от 10 минути на всеки 45 минути. Използвайте това време, за да се разходите или да погледнете през прозореца, за да отпуснете мускулите на очите. Наличието на достатъчно количество сън също ще помогне за предотвратяване на късогледство.

Въздействието на околната среда за предотвратяване на късогледство

Проверете осветлението в помещението, където ще се налага да работите с очите. Слабо или прекалено силно осветление е един от начините за придобиване на късогледство. Препоръчително е да се използва настолна лампа през нощта, ако в помещението е тъмно. Този вид лампи имат меко осветление, което предпазва очните мускули от напрягане и предотвратяват умората на очите.

Хранителна диета за предпазване от късогледство

Използвайте храни, които съдържат основни хранителни вещества, които помагат на очите да се поддържат в добро здраве. Витамин А, С и Е, трябва да присъстват в хранителната диета. Имайте предвид, че млечни храни като мляко и яйчен жълтък, черен дроб, зелено листни зеленчуци и моркови са много полезни за предотвратяване на късогледство. Храни с високо съдържание на захар и животинска мазнина, могат да ускорят развитието на този здравословен проблем.

Профилактични прегледи при очен лекар

Посещения при лекар не трябва да се правят само когато има признаци на късогледство. Вместо това трябва да се извършват профилактични прегледи най-малко веднъж на шест месеца, за да се установи състоянието на зрението.

Физическо състояние

Бъдете в добра физическа форма като практикувате редовно някои упражнения или спортове. Болести като недохранване, хронични заболявания и дори слабост могат лесно да доведат до късогледство.
Ако вече страдате от този проблем, направете среща с очен лекар, за да се гарантира, че използвате точния диоптър очила или контактни лещи. Въпреки всичко има възможности за корекция на зрението, което ще се отрази благоприятно върху начина ви на живот.