Грижата за здравето преминава през повишаване на вниманието при наличието на необясними здравословни неразположения, чиято причина не можем да установим сами. Много хора обаче чакат твърде дълго време преди да се насочат към вземане на адекватни мерки и посещаване на лекар, който да извърши обстоен преглед при наличието на необходимост.

Затова в следващите редове ще можете да се запознаете с някои от симптомите, говорещи за наличието на диабет, преддиабетно състояние или тревожни признаци на ранни предразположености на организма към достигането до болестта.

Когато те се появят не е ред да поставите сами диагнозата си, на базата на прочетените в интернет симптоми, а да посетите опитен медицински специалист, който да направи преглед и да назначи необходимите изследвания за диабет.

Препоръчва ли се профилактично изследване за диабет

Трябва ли да се стигне до симптоми въобще, за да се наложи да се проведат изследвания за диабет? Подходът на преддиабетен скрининг се използва именно при хора без симптоми на проблеми с глюкозата (кръвната захар). Тестванията в тази насока се правят по отношение на пациенти, които са във високорисковите групи.

Затова не се учудвайте, ако вашият лекар ви назначи подобни изследвания, въпреки че нямате конкретни симптоми. Ранните изследвания могат да бъдат ключови за откриване на здравословните проблеми и да помогнат за по-лесното им овладяване, преди да са настъпили тревожните симптоми. Тези изследвания няма да ви навредят, а напротив – ще ви бъдат от помощ. Така че, ако ви бъдат назначени, не пропускайте да ги проведете.

В рисковите групи са хората с високо кръвно или сърдечни заболявания, имат роднини с диабет, страдат от затлъстяване или са с наднормено тегло и са на възраст над 45 години. В Kandilarov.com може да се запознаете предварително с цената на цялостните пакети за проследяване на диабет.

Симптоми, обуславящи назначаването на изследвания за диабет

Един от най-отличителните симптоми на диабета е повишената необходимост от вода. Пациентите, страдащи от диабет се оплакват от постоянна жажда и винаги имат бутилка с вода около себе си. Други често срещани симптоми са честото уриниране, повишеното чувство на глад, епизодите на замъглено зрение и необяснимо драстично спадане на теглото.

Характерни са и бавното зарастване на раните по тялото, както и оттичането на краката, изтръпването им и т. нар. мравучкане.

Симптомите на диабет тип 1 могат да настъпят много внезапно и да бъдат не особено леки. При диабет тип 2 и преддиабет те се проявяват по-бавно, дори и в продължение на години.

При наличието на подобни симптоми, най-добре се обърнете към своя лекар. Не се самодиагностицирайте, а оставете на него да прецени дали е необходимо да бъдат проведени изследвания за диабет. В случай, че вече имате предписани такива, Kandilarov.com е подходящо място за провеждането им.

За статията:
Кога се налага да се направят изследвания за диабет
Заглавие:
Кога се налага да се направят изследвания за диабет
Описание:
Наличие на диабет, преддиабетно състояние или тревожни признаци на ранни предразположености на организма към достигането до болестта.
Автор:
Издател:
RozovaDolina.Net
Лого: