Едва ли има човек в света, който никога не се е опитал да се подложи на строг или не чак толкова строг хранителен режим, наречен диета! Най-често към нея прибягват жените.

Какво представлява диетата?

Диетата може да се характеризира като спазване на даден тип режим на хранене или с други думи приемане на определени количества храни с определени качества като главна нейна цел е да се подобри здравословното състояние на човека, който я спазва и коригира неговото тегло.

Съществуват десетки видове диети, най популярните от тях са: Лунна диета , диета на звездите, диета на доктор Пиер Дюкан, диета на Демис Русос, разтоварваща следпразнична диета и много други.

Коя е най-подходящата за вас диета?

Това е основен момент, на който трябва да обърнем внимание, като отговорът на подобен въпрос е индивидуален за всеки човек, тъй като зависи от това дали страда от някакви съпътстващи наднорменото тегло заболявания като диабет, сърдечни болести и др. Общото между всички изброени по-горе диети, е че напълно изключват пържените и мазни храни, а наблягат на вода, плодове и зеленчуци.

След като бъде избрана най-подходящата за вас идва и следващият въпрос.

Колко трябва да продъжи разтоварването на организма, за да бъде пълноценна диетата?

На този въпрос няма еднозначен отговор. Продължителността на диетата е различна при всеки отделен случай и зависи конкретно от килограмите, които се желае да бъдат свалени, както от възрастта, от силата на мотивацията, от броя на спазваните вече диети и др.

Най-честите съвети, които диетолозите дават са:

  • консумирайте храна толкова често, колкото го желае организма ви;
  • никога не прескачайте ядене;
  • пийте вода по време на хранене;
  • правете повече физически упражнения;
  • подсигурете предварително всички храни, необходими за диетата.

Последното е необходимо, за да имаме винаги под ръка нещо диетично, ако внезапно усетим чувство на глад.

Всяка една диета задължително трябва да се придружава с физически упражнения. Те са изключително полезни, когато трябва да се постигне намаляване на мазнините и стягане на отпуснатата кожа и то балансирано, без да се получава загуба от мускулатурата. Ключов фактор за постигане на идеалното тегло е поддържането на мускулна маса.

След като е постигнато идеалното тегло, много важно е то да се запази. За целта се изисква много постоянство и силна воля. Това е и най-важният етап от всяка диета – захранването. Според проведено изследване се забелязва, че след постигането на желаната телесна маса, 50% от подложилите се на диета, я провалят по време на първото тримесечие.

Захранването става постепенно, като се включва разнообразна храна в подходящи пропорции. Продължителността на захранването зависи от свалените килограми като всеки свален килограм трябва да се възстановява постепенно с 10 дни захранване. Ако то премине успешно идеалното тегло няма да бъде само блян.

Като цяло, за да премине една диета успешно, тя трябва да се възприеме с лекота от организма, а не да бъде мъчение за него – рационалното хранене да не бъде изпитание и стрес, а начин на живот!