Всяка сутрин се сблъскваме с проблема за косата – няма блясък, изтощена и суха, няма обем, омазнена – не е жива.
Важно е колко често я третираме като я мием, решем, сушим, изправяме или къдрим, боядисваме.
С тези експертни съвети бихме си помогнали значително да възвърнем красотата на косата си и да я поддържаме красива.

Избор на продукти

Често се подвеждаме от реклами, от споделяне с приятелки, от четенето на описанието върху етикета на продукта. На нас ни трябва продукт за нашата коса, със специфичните ни нужди. Това може да се случи след консултиране с професионалист, който точно да ни насока какво точно да набавим. Трябва да знаем коя е точната серия и точния продукт – балсам и маска, пяна или спрей. Ако без да съобразим тази точка и объркаме продуктите, макар и със сходен състав, това може да ни изиграе лоша шега и да не усетим никакъв ефект.

Съвети за красива коса

Освен продуктите, които използваме за косата си, е важно също и поддържането на косата – когато вече е повредена, най-добре е да се подстриже. Също така трябва да се храните с меню, богато на полезни витамини, ненаситени мазнини и фибри. Спазвайте тези съвети, за да се радвате на красотата на косата си.

1. Преди миене е нужно хубаво да срешите косата си и да изчеткате кичур по кичур, така се подсилва циркулацията на скалпа, също така се премахват остатъците от мръсотията и от продуктите за коса. Шампоанът се разпенва предварително с пръсти и се мажари леко и нежно косата. След това хубаво изплакнете с много вода, за не остават по косата остатъци от шампоана и балсама, които могат да попречат на красотата – прекалено омазняват, вместо да я хидратират. Губи се формата на прическата.

2. Когато нанасяме балсам или маска, трябва да знаем кое е по-подходящо за хидратирането, според типа на косата си. Маската се слага в корените на косата, а балсама – по дължината и връхчетата.

3. При сушенето на косата не бива да търкаме енергично с кърпа, а нежно да се потупва. Косата не се реши мокра, единствено с едър гребен да се разплетат кичурите. Преди да се срешем с четка за коса, тя трябва поне на 75% да е изсъхнала.

4. Грешно е да се решим с пластмасови гребени и четки, или пък метални. Те наелектризират косата и косъма се поврежда. Ползвайте дървени или с естествен косъм. За мокра коса може да се ползват четки с гумени зъби, те не са чак толкова вредни за косата.

5. Ако водата вкъщи ви е много твърда и има високо съдържание на минерали в нея – отражението е върху косата ви – изглежда суха и матова, без блясък. Можете да изплакнете с разтвор от минерална вода с лимонов сок. Когато искате да премахнете натрупаните минерали, веднъж седмично мийте косата с пречистващ шампоан.

6. Ако се боядисвате вкъщи, бихте могли да навлажните с вода краищата на косата. Така те няма да поемат повече боя, отколкото е нужно и цветът ще стане равномерен. В противен случай те са сухи и поемат повече от боята, а и се захабяват повече.

7. За да подхраним корените и фоликулите на косъма, трябва дълбоко третиране на косата. Съставките на маската или загрято маслото, които ползваме навлизат в дълбочина при загряването. Това се прави на всеки две седмици.

8. При боядисана коса трябва да ползваме продукти за фиксиране на цвета. Те пречат на отмиването на боята, също така и подхранват при химически изгорените коси.

9. При сушене е хубаво да се ползват преси и сешоари с йонизиращ ефект. Така косата се насища с отрицателни йони, които действат благоприятно – предпазват косъма, неутрализират натрупаните положителни йони. Йонизиращите сешоари сушат за по-кратко време.

10. Ако имате къдрава и суха коса, е нужно да ползвате балсам за къдрици. Подходящи за къдрава коса са продукти с масла на растителна основа – бадемово, жожоба, зехтин, кокосово или авокадо. Нанасят се по дължината и се разресва с рядък гребен на измита коса. Не се втрива в корените.

11. Почистване на гребени и четки – по тях се натрупват остатъци от препарати и трябва да се мият всяка седмица с хладка вода и сапун, дезинфектират се със спиртен тампон против гъбични инфекции, пърхут или себорея.

Грижете се за своята коса и се радвайте на постигнатите резултати!