Кристалите Сваровски са едни от най-търсените камъни за гравиране на бижута. Те са кристални компоненти, които съдържат стъкло, обработват се на машина и се полират. За съжаление голямото търсене на тези луксозни продукти, обикновено води до желание на някои недобросъвестни хора да имитират кристалите и да ги предлагат за масова продажба. Това от своя страна нарушава авторските права на компанията – производител и същевременно на хората масово купуват менте, а не оригинал.
Естествено има възможност да разберете какво купувате, ако прочетете статията.

Компанията Swarovski създава своите кристали с помощта на  специална съставка, която имитаторите не могат да дублират. Това специално съединение създава невероятен блясък на техния продукт. Друго качество на оригиналните Сваровски е деликатната  цветова палитра.

Ето някои съвети, които могат да ви помогнат да определите кои кристали са истински и кои са фалшиви:

1. Кристалите Сваровски, като цяло не са нанизани, когато те се предлагат за продажба (с изключение на перлите Сваровски).
2. Потърсете оригиналната опаковка Swarovski. Има различни по грамаж опаковки, които са добре пакетирани и се предлагат в отделни пликчета. На опаковката има сребърна холограма, на която пише “SWAROVSKI ELEMENTS”.
3. Кристалите Сваровски са напълно еднакви. Тъй като те се режат на машина, всеки кристал е идентичен с предишния. Освен това височината, ширината и наклона са последователни. Трябва да знаете, че имитаторите не могат да докарат толкова еднаква форма на кристалите. Обикновено размерите на камъните се разминават от страна до страна.
4. Swarovski използват машини, които режат с точност до милиметър всеки кристал. Използват и съвременни технологии, за да определят  как да се отразява светлината, кристалите да имат 3D форма и много други. В общи линии трябва много сложна техника за производството, която имитаторите не могат да си позволят.
5. Прецизно рязане на машините позволява всяка една от страните на кристала на сочи нагоре.
6. Кристалите имат еднакъв блясък на всяка една повърхност, както и идеална гладкост.  В имитациите често има драскотини, страните не са еднакви, ъглите на съвпадат. Поради тази причина фалшивите кристали Сваровски са на доста по-ниска цена от истинските.
7. Друг признак, че кристалите са фалшиви е наличието на мехурчета в тях. Запомнете, истинските кристали Сваровски са напълно прозрачни, без нито едно мехурче в тях.
8. И не на последно място, имитациите стоят по-матови. Нямат блясъка, който имат истинските.

За да нямате проблеми, купувайте само от реномирани доставчици, които са известни като разпространители на Сваровски кристали. Не си мислете, че щом има сребърното лого на опаковката, кристалите са истински. То лесно може да се имитира. Гледайте за другите неща, най-вече за еднаквостта на страните, мехурчетата и блясъка и няма да попаднете на фалшиви Сваровски с ниско качество.