Ако страдате от разширени вени и се страхувате от операция, не се притеснявайте, защото съществуват много естествени средства за лечение на това състояние. Все повече специалисти в медицината, търсят начини за лечение на различни заболявания, които да са базирани на природни източници. Въпреки, че разширените вени е лечимо състояние, използвайте информацията от здравен портал „Фрамар” за варикозни вени, което ще ви помогне да предотвратите появата на този здравословен проблем.

Ако въпреки всичко сте забелязали появата на разширени кръвоносни съдове, при по леки случаи можете да се възползвате от лечение с:

  1. Акупунктура и акупресура;
  2. Ароматерапия;
  3. Хидротерапия;
  4. Чорапи с компресия;
  5. Масаж;
  6. Упражнения;
  7. Здравословно хранене;
  8. Витамини.

Акупунктура и акупресура

И двата начина са ефективни, но само за външния вид на вените. И двете процедури ще помогнат за предпазване от влошаване на състоянието, но за съжаление не могат да премахнат напълно проблема.

Ароматерапия

Това е отличен избор сред естествените средства за лечение на варикозни вени. Използването на различни видове масла, помага за премахване на отока и размера на кръвоносните съдове.

Хидротерапия

Редуването на топли и студени бани, може да помогне за нормализиране на циркулацията на кръвта. Това е още един от най-добрите естествени метода за облекчаване на състоянието, тъй като разширените вени, обикновено са свързани с нарушен кръвопоток.

Чорапи с компресия

За пациентите страдащи от варикоза, чорапите с компресия, трябва да бъдат предписани от лекар. Те могат да бъдат закупени от всички аптеки. Те помагат за стягане на глезена, като по този начин се създава по-малко натиск. В резултат на това кръвта се движи спокойно, въпреки увредените кръвоносни съдове.

Масаж

Съществуват няколко вида масажни техники, за лечение на разширени вени. В резултат на този метод се предотвратява появата на заболяването и кожата придобива по-здрав и свеж вид.

Упражнения

Най-важната част от недопускането на медицинско лечение на разширени вени са упражненията. Те помагат за правилната циркулация на кръвта. Освен аеробна гимнастика, йога също е препоръчван, като друг важен аспект от  лечението на варикоза.

Здравословна диета

Както при всички заболявания, така и при варикозни вени, здравословното хранене играе съществена роля. Необходимо е да включите в хранителния си режим много фибри, витамини като А,В, С и Е, както и цинк.

Витамини

Витамините са важни елементи за предотвратяване и лечение на разширени вени. Те са по-ефективни, когато се използват в допълнение към друг вид терапия. Въпреки, че съществува голямо разнообразие от естествени добавки, все пак, трябва да се консултирате с лекар преди да предприемете използването на някоя от тях.