Преди много време известен гуру е казал, че, за да бъде човек лидер той трябва да притежава качества. Има едно нещо, което различава един истински лидер от всички други хора и това е силата на характера.

Ако в нашият свят успяват само хората, които притежават качествата да бъдат лидери, то светът на бизнеса не е по-различен. Като в една истинска джунгла, силните в този свят водачите и тези, които знаят правилната посока. И, ако използваме една игра на думи, лидерът в бизнеса е СЕО, а лидерът в рекламата е…СЕО.

В света на бизнеса лидерът е СЕО, човекът който знае коя посока е най-правилната и този който има силата да поведе всички останали в тази посока. В рекламата лидерът е СЕО, защото процесът на оптимизация за търсещи машини в момента е най-мощното рекламно „оръжие” в интернет. Когато компанията си постави цел, СЕО е този, който намира най-прекия път до тази цел. Когато се отнася за реклама на продукт, правилният път намира процесът на СЕО. СЕО в превод от английски означава главен изпълнителен директор. Тази длъжност заема най-висшестоящия член на управата в корпорация. Също така означава и Search Engine Optimization, само че написано на кирилица.

Главният изпълнителен директор или СЕО е член на борда на директорите на компанията, като може да бъде председател или президент на компанията. СЕО изпълнява управленски функции в организацията. Тъй като изпълнява много и различни функции в компанията, СЕО може да бъде човек, който притежава необходимите качества.

СЕО специалистът също има управленски функции. Той управлява онлайн репутацията на компанията или даден продукт и така води до по-големи печалби – нещо, което всъщност е задача и на изпълнителния директор или на т.нар. СЕО.

Противно на някой мнения, че уменията, нужни, за да бъдеш успешен СЕО се придобиват с опита, за да бъдеш истински лидер са необходими качества, които да притежаваш по природа. Вярно е, че има умения които се заучават с времето, но  преди всичко СЕО е роден да бъде лидер.  СЕО специалистът обаче има нужда от сериозен опит, за да може да се каже, че разбира добре от своята работа. Но, всъщност и в двата случая за заемане на дадената длъжност, професионалният опит е задължителен – както в областта на управлението, така и в областта на оптимизацията.

Целта на СЕО е да води бизнеса към успех, но за да стане това този човек трябва да има ясна визия за бъдещето на бизнеса. Незаменима част от визията за бъдещето на бизнеса е присъствието му в интернет. Ето защо двете длъжности – СЕО и СЕО са тясно свързани. Най-малкото с общите си цели.