Всеки човек, който спортува и е любител на някакъв вид спорт е добре запознат с преимуществата на удобните обувки или така наречените маратонки. Те носят удобство и комфорт на крака, устойчивост на стъпалото и издръжливост. Всеки човек знае, че когато е с удобни обувки той може да издържи на повече ходене, движение и натоварване. Когато сме нахлузили краката си в неудобни обувки, няма как да издържат дълго в тях.

Хората, които не са спортисти предпочитат в свободното си време или да си останат вкъщи пред телевизора, или да отидат някъде на разходка с колата. Но спортисти, които обичат да тренират навън знаят много добре колко е важно обувките, с които спортуват да са удобни и качествени.

Неподходящите обувки за бягане или за някакъв друг спорт могат да доведат не само до неудобство на стъпалото, ами и до бърза умора, до травми и контузии не само по краката, а и по цялото тяло. А никой спортист не иска заради некачествена обувка да се лиши от любимия спорт.

Ако за първи път пазаруваме този вид обувки е добре да се консултираме с персонала на магазина. Трябва да обясним за какъв вид спорт ще използваме маратонките. Добър съвет може да ни дадат нашите фитнес инструктори или треньори. Добре трябва да се запознаем с модела, марката и качеството на маратонките. Хубавото на специализираните магазини е, че има определени модели за дадения спорт, което доста улеснява избора ни.

Независимо от марката, която сме избрали, важно е маратонките да са леки, меки и лесно огъваеми, за да могат да следят свивките на стъпалото.