Напоследък наблюдаваме появата на най-различни техники за масаж – коя от коя по-екзотична в стремежа да се предлага нещо ново и уникално. Една терапия обаче набира все повече популярност през последните години – тази с вулканични масажни камъни. Едва ли има много хора, които да не са чували за процедурата, в която се използват натуралните базалтови камъни. Може би причината за тази известност е, че тези масажи имат действие едновременно върху физическото и върху психическото здраве.

Процедурата се нарича стоунотерапия, от stone therapy (терапия с камъни). Всяко уважавано масажно студио вече предлага да релаксирате по този начин.

Процедурата

Техниката е изключително комплексна. Тя съчетава части от ритуалите на индианските шамани, преплитайки ги с елементи от старото индийско учение “Аюpвeдa”. За ефекта от масажа се включват още и елементи от ароматерапията и рефлектологията.

Камъните задължително трябва да бъдат топли по време на масажа. Максималната температура е 50 градуса.

Използват се базалтови камъни. Те са с вулканичен произход и се добират от морските брегове и речните курита. Базалтът е известен с високото си съдържание на минерали. За добрата топлинна абсорбация заслугата е на желязото в състава им. Камъните поемат топлината и я освобождават бавно.

Камъните са масаж с различна форма, в зависимост от зоната на тялото, върху която се поставят.

За какво помага масажът с горещи камъни?

Процедурата има редица полезни действия, заради които е и толкова популярна. Тя има положителен ефект върху кръвообращението, обмяната на веществата, спомага за редуциране на натрупаното напрежение, помага за намаляване на болките и сковаността в мускулите, както и за изхвърляне на токсините от тялото.

По време на масажа се съчетават няколко елемента – енергийното въздействие на камъните, природни козметични продукти и успокояваща музика. Чрез терапията се достига до седемте енергийни центъра – или по-често наричаните чакри.

В основата на терапията е енергийното въздействия. Целта е да се премахне енергийния дисбаланс, да се освободим от стреса и напрежението.

Днес ритъмът ни на живот става все по-бърз, стресът се увеличава и сякаш всичко се случва препускайки. Живеейки в това ежедневие, трябва да помислим и за психическата си релаксация – една добра причина да опитаме масажа с горещи камъни. Все пак знаем, че психическото здраве е важен фактор и за физическото.