Микоза е много често срещана инфекция на кожата в долната част на краката, причинена от гъбички. Гъбичките, които най-често причиняват това заболяване се наричат „трихофития педис”. Когато краката или други части на тялото остават влажни и топли, това предизвиква дразнене и инфекция на горните слоеве на кожата. Микоза, може да се появи почти навсякъде по тялото, включително главата, торса, крайниците, ноктите, устата, слабините и вагината.

Гъбичките, които причиняват инфекцията могат да се разпространяват на места като спортни зали, съблекални, басейни, козметични салони, в дрехите, чорапите и др. Те могат да се предават директно от човек на човек или при посещение на тези обекти. Някои хора са по-податливи на това състояние, докато други са относително устойчиви на подобен вид инфекции. Въпреки това, без наличието на подходящи условия, гъбичките не могат толкова лесно да инфектират кожата. До 70% от населението страда поне веднъж в живота си от микоза. Повечето хора нямат никакви симптоми и дори не подозират, че развиват инфекция.

Най-честите симптоми на заболяването включват различни степени на сърбеж и парене. Понякога кожата се напуква и кърви, което предизвиква силна болка. Гъбичната инфекция често се лекува с локални противогъбични агенти, които могат да бъдат под формата на спрей, прах, крем или гел. Най-честите съставки в тези продукти са: Миконазол нитрат и Толнафтат.

Въпреки, че инфекцията е свързана със сърбеж, не се препоръчват кремове за облекчаване на сърбежа, тъй като те изострят състоянието. Това се дължи на факта, че тези кремове обикновено повишават съдържанието на влага в кожата и насърчават растежа на гъбичките.

Често инфекцията се разпространява до ноктите на краката, което ги прави ронливи и удебелени. Често състоянието е съпроводено с лоша миризма. Този вид инфекция е трудна за изкореняване, тъй като се намира дълбоко в нокътното легло. След курс на лечение с природни средства ще се гарантира ликвидирането на гъбичките е ще се предотврати тяхната повторна поява. Сертифицирани, лекарствени растителни екстракти са най-силното средство за защита от микоза.