Кухнята е любимо място в къщата, където готвените ястия миришат вкусно и винаги има с какво да се угостите. Модерна кухня трябва да бъде не само удобна, но и красива. Ето защо домакините отделят много време за избора на кухненски комплект. При създаването на кухненски проект се измисля не само местоположението на шкафовете и цветът на плота, но и коя мивка да се монтира. Производителите предлагат много опции, от които мивката от неръждаема стомана остава популярна . Тя привлича вниманието на купувачите не само с качеството на материала, но и с достъпната си цена. Нека заедно разберем защо мивката от неръждаема стомана е по-добра, отбележете плюсовете и минусите. Ще ви кажа по какви критерии да изберете мивка и ще дам съвети за нейното инсталиране.

Плюсове и минуси на мивката от неръждаема стомана

Преди това всички кухни имаха емайлирани мивки и закупуването на мивка от неръждаема стомана беше голям успех. Сега магазините предлагат богат избор от мивки, различни по форма и размер. Мивката от неръждаема стомана придоби популярност по някаква причина. Нека видим какви предимства на мивката от неръждаема стомана се оценяват най-много от купувачите:

 • Дълъг експлоатационен живот. Дори при нормална ежедневна грижа, тя ще продължи над 20 години.
 • Топлоустойчива стомана. Поставки за горещи тенджери и тигани не са необходими.
 • Мивката се почиства лесно от мазнини. Не е нужно да търкате или да използвате специални продукти дълго време.
 • Универсален цвят. Метално сребристо подхожда на всеки стил и цвят на кухненския комплект. Златните и бронзовите цветове се произвеждат в ограничени количества.
 • Достъпна цена. Мивката от неръждаема стомана ще бъде по-евтина от мивките, направени от други материали. Размерът и формата на купата също трябва да се имат предвид тук. Но най-често срещаната версия на конфигурацията “комби” е достъпна за закупуване на всички.

Има много предимства на кухненската мивка от неръждаема стомана, но си струва да се отбележат няколко недостатъка:

 • След продължителна употреба на полираната повърхност ще се появят драскотини. Ето защо не се препоръчва да измивате и търкате такава мивка с метална четка.
 • Колкото по-тънка е стоманата, толкова по-силен е звукът от контакта на потока вода с дъното на купата и толкова по-силно е къркоренето на съдове и метални прибори.
 • Ако сте замислили специален кухненски дизайн, тогава намирането на мивка от неръждаема стомана в червено, синьо, зелено и други цветове ще бъде проблематично. Някои производители имат ограничени издания на златни и бронзови мивки.

Критерии за избор на мивка от неръждаема стомана

Как да изберем мивка от неръждаема стомана? Как да различим качествен продукт от фалшив? Тези и други въпроси възникват преди покупката, особено когато в магазините има голям асортимент. Ето критериите за избор на мивка от неръждаема стомана, които трябва да вземете предвид при пазаруване:

 • Качество на стоманата. Важен показател, от който зависи работата на мивката и нейният експлоатационен живот. Съветвам ви да изберете стомана, в която съотношението хром / никел е 18/10. Обикновено тази маркировка се поставя върху продукта. Тази мивка е устойчива на ръжда, високи температури и агресивни препарати. Ако не сте виждали маркировката 18/10, вижте придружаващите документи за марката AISI304. Ако продуктът има защитно покритие, ще бъде по-лесно да се грижите за такава мивка. Има и друг начин за проверка на качеството на стоманата. Нанесете обикновен магнит върху добра мивка, той няма да се задържи и да се плъзне надолу. Препоръчвам да проверите на всички места, не само в купата. Понякога производителите правят мивки от по-евтина стомана.
 • Дебелина на стоманата. Колкото по-дебел, толкова по-малко вибрации, шум от водна струя, по-добре издържа на теглото на съдовете, особено когато се натрупва много, по-силен и по-надежден. Съветвам ви да избирате от 0,6 до 1,2 мм.
 • Техника на производство. Твърди стоманени мивки се наричат ​​щамповани мивки. Няма шевове, което означава, че няма да има течове – това е основното предимство. Производството на мивки не е скъпо, така че цената на продукта не е висока. Но формите са предназначени само за тънка стомана и това е минусът на щампованата мивка. Вторият тип мивка е заварен. По-дебели листове от неръждаема стомана са заварени заедно, за да се получи висококачествен, надежден продукт. Ставите са невидими.
 • Тип повърхност. Най-практичната е текстурираната повърхност. Ивици, капки, драскотини по него са невидими. Мивката не изисква никакви специални грижи. Гладката матова мивка също е лесна за използване и изглежда интересна. Гладката, полирана мивка изисква специални грижи. За да избегнете драскотини – мийте само с мека гъба. За да направите повърхността винаги блестяща, често я избърсвайте със суха кърпа и използвайте специални препарати.
 • Форма за измиване. Ако размерът на кухнята позволява, инсталирайте мивка с две купи. В едната миете чиниите, в другата миете зеленчуци по едно и също време. За малка кухня е подходяща компактна квадратна или кръгла мивка. Ако има място, използвайте модел със странично крило за сушене на съдове.
 • Дълбочина на мивката. Оптимално – 15-18 см. Ако вземете по-малка мивка, е по-вероятно водата да се пръска отстрани. И в дълбочина, въпреки че много ястия ще се поберат, все още е неудобно да се измие и трябва постоянно да се навеждате и да напрягате гърба си.
 • Метод на миене Мивките могат да бъдат над главата, като заменят плота и изцяло покриват мястото, където се мият съдовете. Или по-модерни – вградени мивки. Външно те изглеждат спретнати и хармонично допълват всеки кухненски комплект.

Монтаж на мивка от неръждаема стомана

Инсталирането на мивка от неръждаема стомана е съвсем просто. Продуктът винаги се доставя с подробни инструкции, след което ще успеете. Ще ви разкажа накратко как да инсталирате два вида мивки: фактура и вграждане.

 1. Размерът на горната мивка се избира, като се вземе предвид размерът на шкафа, върху който е монтиран. В повечето кухненски модули суетният блок първоначално няма капак. Мивката се поставя отгоре и фугите се обработват с уплътнител.
 2. По-добре е да поверите инсталирането на вградена мивка на майсторите, тъй като са необходими точни изчисления и специално оборудване. Мивката е обърната с главата надолу и очертанията й се очертават върху плота. По линията е залепена строителна лента с квоти. Оригиналният отвор се пробива на едно място или в ъглите. Започвайки от него, с помощта на мозайката, изрежете маркираното място за измиване. По краищата на плота и стените на мивката се нанася силиконов уплътнител. Мивката се поставя в изрязания отвор и се притиска здраво. Свържете смеситела, сифона и проверете работата.

Може би някой ще счете изборът на мивка за кухненски блок не за сериозен въпрос. Но всъщност това не е толкова лесно да се направи. Сред разнообразието от модели и форми, трябва да изберете трайна, удобна, красива и да служи в продължение на много години. Сигурен съм, че използвайки моя съвет, можете лесно да изберете правилната мивка от неръждаема стомана.

Източник – За Баня

За статията:
Мивка от неръждаема стомана
Заглавие:
Мивка от неръждаема стомана
Описание:
Плюсове и минуси на мивката от неръждаема стомана. Критерии за избор на мивка от неръждаема стомана. Монтаж на мивка от неръждаема стомана.
Автор:
Издател:
RozovaDolina.Net
Лого: