За да се монтира една входна врата трябва да имаме пълния набор от инструменти за целта. Ако трябва да се кърти метална каса, е необходимо да разполагаме с голям къртач, тъй като процедурата е доста пипкава и прашна, при това. Важно е да сме внимателни с къртенето, за да не се нарани особено много стената и да изпопада мазилката, когато е по-специфична.

Трябва да сме сигурни, че размерите на новите блиндирани врати са подходящи за отвора, който имаме. За добър монтаж е добре да се предвидят по още 2см от всички страни за монтажната пяна.

Първо се измерва с нивел и се преценява, дали стените са прави. Ако има нужда се оформя отвора допълнително. След това се монтира касата на вратата, като се полага в отвора с дървени клинчета и се намества така, че да е права. С монтажни винтове се захваща за стената на няколко места, за да бъде възможно най-здраво закрепена. Разстоянието между стената и касата се запълва с монтажна пяна. Трябва да се изчака малко, за да стегне, след което се закачва и крилото. След като се постави и то, проверяваме дали се движи нормално и дали се затваря добре. Ако пантите скърцат или се движи трудно, трябва да се смажат със специален спрей за панти. Проверяваме как функционират патроните, дали се заключва и отключва нормално входната врата, без да заяждат.

Ако всичко е наред, значи нашата нова входна врата е монтирана и готова за експлоатация. На пръв поглед монтажът изглежда лесен, но на практика има много детайли, на които трябва да се наблегне. Почти винаги изниква и нещо непредвидено, така че ако нямате опит, по-добре оставете това на професионалистите.

След като монтажът е завършен, доизмазваме стените, където има нужда и первазите не покриват монтажните следи или въобще няма первази. След това входната врата е готова за експлоатация.

За да функционират правилно и по-дълго време нашите врати, периодично трябва да се смазват пантите и да се поддържат патроните и дръжките в изправност. Почистването да е с подходящи препарати, щадящи покритието, и материи, които да не го надраскват. Ритането, блъскането и затварянето с крак е недопустимо! От добрата поддръжка и експлоатация зависи колко ще удължим живота на входните си врати.