Вие сте един от милионите хора, които не са запознати с характерните признаци на хрема? Ако често страдате от кихане, кашлица, повишено отделяне на носни секрети, запушване на носа, можете да прочетете информацията предоставена от специалисти, занимаващи се с проблемите на хрема, от здравен портал „Фрамар”. Тя ще ви бъде полезна в борбата с този неприятен симптом.

В голяма част от случаите състоянието е предизвикано от различни видове алергии.  В зависимост от това, хремата може да бъде категоризирана като алергична или неалергична. Освен това в зависимост от появата на други симптоми, тя може да бъде сезонна или целогодишна.

Сезонната хрема се случва само в определени периоди на годината, когато нивата на цветен прашец във въздуха са повишени, разпространяват се дървесни полени и др. Целогодишната хрема е свързана с алергия към прах, акари, плесени, хлебарки и животински пърхот. Друг вид ринорея, която е неалергична е предизвикана от инфекциозни заболявания причинени от вирус, като обикновени настинки, грип и др.

Начини за лечение на хрема

Появата на хрема може да се отрази на качеството на живот на хората. Тя поставя ограничения на техните рутинни дейности. Освен това хроничната хрема, придава уморен вид на човека страдащ от това състояние. Неизбежното решение да се отървете от ринореята е, да се сведе до минимум контакта с провокиращи алергени или други фактори. Когато това се окаже практически невъзможно, има други начини, чрез които бихте могли да се справите. Освен използването на лекарства, можете да опитате напояване на носа с тампони, натопени във физиологичен разтвор. Това помага за отмиване на праха, цветния прашец, следи от химически дразнители и дори инфекциозни микроорганизми. Тази процедура може да се извършва толкова често, колкото е необходимо, без никакво опасение от нежелани реакции. Специалистите дори препоръчват, тя да бъде част от ежедневната хигиена. Въпреки всичко, ако почувствате влошаване на състоянието, потърсете съветите на лекар. По този начин може би ще предотвратите развитие на по-тежка инфекция.