Заболяванията предавани по въздушно капков път създават множество проблеми на хората. Едно от тях е рубеола. Тази болест може да засегне всеки човек независимо от неговата възраст, но тя може да бъде особено проблематична за бременната жена и нейното бебе, най-вече през първите три месеца от гестационния период. Ето защо получаването на ваксина е толкова важно. Тя може да предотврати появата на вродени дефекти предизвикани от болестта. Според изказвания на специалистите от „Фрамар”, немска брусница може да бъде предотвратена с поставянето на ваксина.

Вируса на рубеола се предава много лесно чрез капчици от респираторни секрети на заразен човек. Един-два дни след контакт с вируса, започват да се проявяват първите симптоми, които включват: повишена температура и подути и чувствителни лимфни възли в областта на ушите и врата.

Най-фрапиращия симптом на немска брусница е появата на обрив, който първоначално се развива по лицето, а по-късно обхваща цялото тяло. Той изглежда като серия от червени петна. Може да се появи сърбеж и образуване на люспи, които падат в рамките на няколко дни. Това са преди всичко признаци на рубеола, характерни при децата.

Когато заболяването засегне възрастните хора, симптомите включват главоболие, липса на апетит, възпаление на очите, подуване и болки в ставите, хрема и др. Ако вируса на рубеола порази бременна жена, това може да доведе до умствено изоставане и вродени дефекти на плода като: глухота, проблеми с черния дроб, заболявания на костния мозък, далака, сърцето, очите и др.

Най-доброто средство за превенция на рубеола е получаването на ваксина. Тя може да се приема от бебета на възраст между 12 и 15 месеца, като втория прием се прави, когато детето е между 5-6 годишна възраст. Жените, които планират да забременяват, трябва да имат кръвен тест, за да се установи, дали са имунизирани срещу това заболяване. Ако нямат имунитет, трябва да получат доза от ваксината един месец преди да направят опит за зачеване.