В света на бизнеса, пристигането на празници често идва с увеличен обема работа, повече изисквания и по-строгите срокове. Дори и с всички задачи и стрес под внимание, трябва да се вземат клиентите, които подкрепят и са движеща сила за бизнеса ви.

Ето, защо е важно да ги информирате за всичко ново случващо се около вашия сайт.

Един от най-добрите начини да покажете на своята клиентела, колко много я цените е като обявите промоционални цени около празници.

Дайте й възможност да се възползва от коледните празници, Великденски празници или предстояща лятна отпуска. Не забравяйте да изпращате подаръци за клиенти като искрена благодарност!

Как да изберете перфектните подаръци за Клиенти. Преди това разберете повече за самата направа на дизайн на сайт, в случай, че все още ви липсва такъв.

Ето няколко полезни съвети и идеи, как да започнете:

Дали вашият клиент имат профил във Facebook? Ако е така, отидете там, за да проверите и да узнаете дали може да получите достъп до интересите на вашата целева група. Често Facebook потребителите си падат по музика, храна, хобита и филми. Веднъж намерили това, което им харесва, изберете подарък, който отговаря на техните интереси.

Проучете евентуално и страниците в Google+, където вашите посетители на уебсайта следят всичко, което ги вълнува. По този начин ще е много по-лесно да предложите на уеб сайта си някакъв бонус, с който да ги зарадвате и мотивирате отново да купуват от вас.

Изберете подарък, който е от значение за индустрията ви и би се харесал на клиента ви. Много компании и онлайн магазини предлагат безплатна доставка на избрани от магазина продукти. Такива и често са обвързани със задължаващи суми за пазаруване, а това в повечето случаи ще покачи продажбите на магазина.

Не забравяйте, че всеки ваш клиент има свое семейство и хора, на които държи. Това е още една алтернатива да изненадате приятно, хората, които купуват от вашия онлайн магазин. Измислете макар и минимални бонус пакети, които биха зарадвали деца, любим човек и дори домашен любимец.

В случай, че посетителите ви са склонни да правят регистрации имайте ангажимента да ги информирате периодично на и-мейл пощата за всичко ново от бизнеса ви онлайн. Тук обаче не бива да прекалявате, защото никой не харесва СПАМ.

Не мислете, че „дребните“ неща остават неоценени. Дори една картичка или писмо за празник би зарадвало ваш клиент. Така ще покажете на посетителите си, че мислите за тях и сте щастливи да пазаруват от вас, отново и отново. От най-голямо значение в поддръжката на сайт е важността на seo за магазина.