В миналото мястото за приготвяне на храната и пространството за самото хранене са се разполагали в едно общо помещение (вкъщи). Това помещение на практика е имало многофункционално предназначение и в известна степен се е покривало и с функциите на днешната дневна. Постепенното „технизиране“ на кухнята и намаляване на размерите й налагат обособяването на самостоятелно помещение за хранене — столова (трапезария), което като вид се запазва и в съвременното жилище.

Самостоятелната столова задължително се устройва в пряка връзка с кухнята и по възможност — с дневната. Връзката между столовата и кухнята едва ли се нуждае от каквато и да било обосновка. Късите разстояния между тези две помещения са необходимо условие за удобство при тяхното използуване. Те спестяват време и енергия на обитателите, създават условия за благоприятни визуални комуникации между мястото за приготвяне на храната и това за хранене.

От друга страна, връзката между столовата и дневната отговаря на старата традиция мястото за хранене да се съвместява с пространството за отдих и общуване на семейството. Обзавеждането на кухнята трябва да се подчинява на нейното основно предназначение — да бъде съвременна технически съоръжена лаборатория за бързо приготвяне или дообработване на храната.

В този смисъл нейното съоръжаване, подреждане и декоративно оформяне трябва да се подчиняват преди всичко на рационалността и на „технологичните“ процеси, свързани с подготовката на храната. Широко разпространено е схващането, че съвременната кухня е своеобразна домашна „лаборатория“. Сама по себе си кухнята представлява малък завод за производство или за дообработване на различни храни с различните уреди в нея – сандвич тостери, конвекторни фурни, сокоизтисквачки, кафемашини – в магазини като 8Mpay ще откриете голямо разнообразие.

В същото време обаче не трябва да се забравя, че кухнята е част от жилището, в което протичат най-важните жизнени процеси на отделния човек и на семейството като цяло. В кухнята човек не просто работи, не просто изпълнява определени технологични задачи, а живее пълноценно, прекарва част от свободното си от основна трудова дейност време, реализира в определена степен своя отдих.