Уилиям Блейк е казал: „Във Вселената има неща, които са познати и неща, които са непознати, а между тях са врати.”

Всеки иска да има собствено скрито местенце някъде у дома, място, където да остане сам със себе си… да изчезне. Едно интересно и иновативно решение е скритата врата, която придава не само мистериозност, но и осигурява уединение. Тя може да се използва не само като изолира мястото Ви за пълен релакс, но и за невидим достъп до убежище – по време на нападение или сейф, ако имате скъпи вещи, които искате да не бъдат постоянно на показ. Изработката на такива интериорни врати варира в рамките на 5 000 – 25 000 щатски долара или около 9 000 – 45 000 лева.

Едно от най-важните неща, които трябва да решите е къде ще бъде разположена вратата. Много по-лесно би било за целта да използвате вече съществуваща врата, която да превърнете в скрита. Подходящи за това са водещите към килерите, мокрите помещения, офисите, мазе или таван входове. Друг вариант е поставянето на скрита врата да бъде, като изрежете част от стената  или да създадете нова стена, специално за целта. Преди да предприемете каквито и да е действия е най-добре да се посъветвате със специалист. Той най-добре ще прецени къде е най-подходящо да се направи отвор за вратата.

Класически пример за скрита врата е тази тип библиотека. На пръв поглед предизвиква подозрения в човека отсреща, но да се открие и отвори вратата е почти невъзможно. Тези тайни коридори са били използвани още от предците ни. Те са били необходимост и са използвани като скривалища на ценни предмети и хора. Водените през годините войни и битки, различните бунтове са наложили употребата на тайни врати на безброй много места по света.

Друг интересен пример за тайна врата е тип стълбище. Хубавото при нея е двойното ѝ приложение. Освен като врата, се използва и като стълби за по-горен етаж. Поставянето на такава врата би било доста подходящо, ако в жилището ви свободното пространство е малко. Така ще спестите част от него и ще направите дома си една идея по-уширен.

 

Следващият модел е още по-загадъчен и мистериозен. Виждате  едно голямо красиво огледало и първата ви мисъл е да се огледате, нали? Втората разбира се е, че това е поредният модел скрита врата. Уникално решение, което не само, че крие още едно помещение, но и придава индивидуалност на стаята, както е и добро решение при липсата на достатъчно място.

Вие, планирахте ли вече къде да бъде вашата?