Очевидно ремонтът на апартамент е трудна задача, отнема много време и усилия. За съжаление много собственици на апартаменти са изправени пред обстоятелства, които усложняват и забавят този процес. Правилната организация на работата ще ви спести много неприятни изненади.

Най-належащият въпрос преди започване на ремонт в апартамент

 

Първоначално си струва да решите дали ще се изнесете от жилищната площ по време на ремонта или ще останете в апартамента, като лично наблюдавате напредъка на работата. Всяка от тези опции има своите предимства и ясни недостатъци.

По време на ремонта си стоим вкъщи

Ако решите да направите ремонт на апартамент до ключ в София, без да се изнасяте, първо трябва да помислите за защита на мебелите, покритията от повреда и замърсяване. По време на основен ремонт или преустройство си струва предварително да вземете решение за местоположението на домакинските уреди, банята и да вземете решение за изхвърлянето на боклука, което ще бъде много. Решението на всички тези проблеми е изборът на достойна фирма за ремонт на апартаменти, това може да стане, като се свържете с една от Софийските компании за довършителни работи и ремонт.

СЪВЕТ: Подгответе се психически за факта, че процесът на ремонт ще донесе малко радост на наемателите на апартамента. Ще се сблъскате с шум, прах, присъствие на непознати вкъщи. Единствените предимства на тази опция са спестяването на пари и възможността да се контролират всички етапи на ремонта.

Преместване от апартамента по време на ремонт

 

Този подход е по-скъп и често включва преместване на цялото семейство. Също така ще е необходимо да се реши въпросът с износа на ценни мебели и декорации, да се определи мястото на съхранение. Този избор обаче има редица предимства. От колко време сте на почивка със семейството си? Колко капитални задачи имате във вашата лятна вила? Кога за последен път посетихте дома на родителите си? Докато се извършва ремонтът, ще имате много свободно време, което можете да изразходвате за изпълнение на натрупаните планове.

СЪВЕТ: Съгласете се с бригадира на изпълнителния екип или вашия ръководител на проекта за ежедневни фото отчети за напредъка на ремонта, ако се притеснявате какво се случва в апартамента във ваше отсъствие .

Решете вида на бъдещите ремонти

Като цяло ремонтите на апартаменти могат да бъдат разделени на две основни групи – това е основен ремонт, също така е “до ключ” и козметичен ремонт на помещения.

Съдържание на комплексния ремонт

Основен ремонт, както подсказва името, се прилага при необходимост или желание на клиента за цялостно обновяване на жилищното пространство. Всеки ремонт е уникален и индивидуален, но има видове работа, които със сигурност се отнасят изключително до капитала. Може безопасно да се отдаде на демонтажа и монтажа на вътрешни прегради, инсталирането на водоснабдителни и канализационни системи, окабеляването на електрозахранването и инсталирането на нови електрически контакти.

Ако е необходимо радикално да се смени подовото покритие, особено ако се планира да се работи със замазка или да се създаде система за подово отопление, ремонтът също безусловно се признава за капитал.

Козметичният ремонт като начин за актуализиране на апартамента

“Козметичния ремонт” е много по-бюджетен и по-опростен вариант за работа. Козметичните ремонти се свеждат до актуализиране на довършителната повърхност на вътрешната декорация. Списъкът с възможни работи включва подмяна на тапети по стените, боядисване на повърхностите на стаите, работа с възстановяване на подови настилки, например полиране и лакиране на паркет, актуализиране на первази.

Този ремонт е лесен за изпълнение, всеки може да свърши повечето от работата сам, въоръжен със знания от обучителни материали и съвети от опитни роднини. Въпреки това, ако все още не ви се е налагало да извършвате сами довършителните работи, силно препоръчваме да се обърнете към професионалисти. В края на краищата , висококачественият ремонт предполага компетентността на изпълнителя, а аматьорът може да „заседне“ в процеса на изпълнение в продължение на много месеци.

Моделиране на оформлението на апартамента

Ако решите да ремонтирате, определено трябва да помислите за преустройство на жилищното пространство. Добавянето на няколко нови дяла може да приватизира пространство за отделни зони. Напротив, демонтирането на допълнителни стени ще отвори свободно пространство, което ще позволи въплъщение на различни модерни тенденции в интериорния дизайн.

Извършване на измервания на помещения

Всеки ремонт е сложно, отговорно и старателно събитие. Това е бизнес, чийто резултат ще играе важна роля в домашната атмосфера на вашия апартамент дълги години напред. Най-малките недостатъци винаги водят до катастрофални последици, малките недостатъци са много забележими в мястото, където живеете. За да се изчисли правилно необходимото количество строителни материали, правилно да се разработи бъдещо оформление и да се отстранят грешките в хода на работа, се извършват измервания на помещенията.

Какво представляват измерванията

Измерванията са събитие, насочено към фиксиране на всички размери, разстояния и пропорции на обекти, които съставляват ремонтираните помещения. Това включва: височината на тавана, дължината и площта на стените, периметъра и площта на помещението, ширината и височината на отворите на прозорците и вратите, стените и разстоянието от отворите до таван и под, дълбочината на склоновете, позицията на разпределителното табло в пространството на стената.

Също така е важно да се определи местоположението на осветителните тела, контактите, ключовете и техните “координати” спрямо пода и стените. Не забравяйте за водопроводните и канализационните щрангове, вентилационните шахти, схемите на водопровода и електричеството. Всички тези данни трябва да се вземат предвид по време на ремонта.

Как да измерваме правилно

За да започнете, помислете за получаване на план. Бюрото на техническата организация е държавно унитарно предприятие, което води записи на недвижими имоти. В тези институции можете да поръчате етажен план на вашата жилищна сграда. Измерванията на вашия апартамент на тези чертежи вече са налице, но те няма да бъдат напълно точни и непълни. Във всеки случай ще трябва да измерите височината на тавана, стените, склоновете, отворите на вратите и прозорците, размерите на преградите, издигнати след пускането на сградата в експлоатация.

По време на самото измерване е лесно да се объркате и да пропуснете някои елементи. За да направите това, за да избегнете пропуск, използвайте просто правило: измервайте по посока на часовниковата стрелка. Започнете с входната врата, фиксирайте височината и ширината на отвора, дълбочината на склоновете, разстоянието от горната част на рамката на вратата до тавана. След това се движете из стаята отдясно наляво, измервайки всеки елемент от апартамента.

СЪВЕТ: В наши дни далекомерите или лазерните ролетки са широко разпространени. Това устройство значително опростява процеса на измерване, помага да се получат труднодостъпни участъци от повърхности, например, опростява измерването на височината на таваните. Лазерната рулетка значително повишава точността на записаните данни. Такава притурка е евтина и се продава във всеки строителен магазин.

Правилният подход и първите етапи при ремонта на апартамент

След като отговорите на всички въпроси и разберете какво искате от предстоящия ремонт, трябва да вземете решение за реда на работа. Това е необходимо за изготвяне на план за изпълнение и прогнозиране на времето за ремонт. Освен това това ще ви помогне да не забравите нищо по време на ремонта, тъй като малък пропуск в хода на работа може значително да навреди на резултатите от ремонта.

Изготвяне на план за ремонт

Определете реда на работа. Когато планирате ремонт, препоръчително е да изхождате от състоянието на помещенията и финансовите възможности. Би било добра идея да се разработи проектна документация за бъдещи ремонти. Препоръчваме ви да помислите за привличането на креативен специалист за формиране на дизайнерски проект. Компетентните професионалисти в тази професия ще изберат за вас най-оптималното решение за дизайна на вашия дом.

СЪВЕТ: Ако решите да актуализирате целия апартамент наведнъж и преместването на наемателите е невъзможно, тогава е препоръчително да започнете от най-отдалечената стая и да се придвижите последователно към банята, кухнята и не на последно място към коридора. Необходимо е да се реши дали е необходимо преустройство и подмяна на инженерни мрежи, дали ще се смени цялото покритие. Това решение зависи от реда на по-нататъшните действия.

Изготвяне на оценка на разходите за работа

Следващата важна стъпка в подготовката за ремонт е изготвянето на оценка. Тези изчисления представляват общата цена на извършената работа, включително цената на услугите на професионални занаятчии и разходите за закупуване на необходимия довършителен материал.

Препоръчваме ви да подходите към този етап отговорно. Лошо изчислените разчети ще доведат до недостиг на материали, прекъсване на ремонта и нежелани допълнителни тежести за бюджета. Ако планирате да включите специалисти като изпълнители на вашия ремонт, професионалните инженери на фирмата изпълнител ще ви предоставят точни и висококачествени измервания, подробна оценка на разходите , включително всички необходими разходи до последната стотинка.

СЪВЕТ: Много хора се обръщат към няколко компании наведнъж, за да изчислят оценката, за да изберат най-икономичната оферта. Внимавайте с тези, които предлагат очевидно по-ниски цени в сравнение с конкурентите. Като правило това са измамници, които преследват напълно различни цели.

Закупуване на строителни материали

След всички предварителни изчисления на бюджета и определяне на работния план е важно правилно да закупите материала. За това изберете доверени официални магазини, които гарантират качеството на продадения материал, издават касови бележки. Като правило това са вериги за търговия на едро и дребно, марките на тези компании са широко известни.

СЪВЕТ: Купувачът плаща два пъти, силно препоръчваме да изберете само признати висококачествени материали за довършване на вашите помещения. Евтините аналози обикновено са с ниско качество и е малко вероятно да ви осигурят надежден и естетичен резултат от ремонта.

Подготвителни дейности

Когато всичко е готово за ремонта, е важно да подготвите помещенията за работа. На първо място, трябва да изпразните стаите от мебели. Големите предмети, които не могат да бъдат извадени, се преместват в центъра на стаята и се покриват. Това прави възможно обработката на стената без намеса.

След мебелите е необходимо да премахнете осветлението на тавана, те ще пречат на напредъка на покритието на тавана, просто не забравяйте за корнизите и первазите, те трябва да бъдат изхвърлени предварително, за да получите достъп до цялата повърхност на стените.

СЪВЕТ: Някои специалисти препоръчват ремонтите да се извършват на етапи, но най-добрият подход е цялостната подготовка на всички помещения за ремонт. Направете всичко на етапи, първо общ демонтаж, след това ремонтни дейности, това ще опрости и ускори процеса. 

Ако не планирате да сменяте настилката, тогава тя също ще се нуждае от защита. Ламинатът, дъската или паркетът на пода са покрити с картон или фазер, отгоре е поставен филм. Полиетиленът е желателно да се закрепи с лепяща лента. Линолеумът обикновено е покрит само с фолио, но препоръчваме и използването на картон. За первази използвайте маскираща или специализирана самозалепваща лента.

Необходимо е да премахнете рамката на ключове и контакти и да изключите системата. Също така е важно да запечатате сърцевината с лепяща лента. Тези мерки се извършват с цел защита на захранващата система от нежелан контакт със строителни материали. Грунд, боя, прах могат да попаднат в сърцевината, което лесно води до неизправност на електрическата точка.

Демонтажни работи

Разрушителните работи включват премахване на стари конструкции и покрития. Модерните врати могат да се използват няколко пъти, използвайте стари или направете подмяна, зависи от вас, но трябва да се консултирате с майстора. Ако планирате да ги използвате в бъдеще, препоръчително е внимателно да ги отстраните и да извадите кутията, без да я счупите. При отстраняване на неизправности с покрития е по-добре да се движите отгоре надолу: първо варта се измива от тавана, след това се отстранява тапетът, след което се отстранява подовото покритие. Тази процедура улеснява по-нататъшното почистване на строителни отпадъци.

СЪВЕТ: Използвайте респиратор или поне обикновена маска по време на работа по разрушаване. Много прах, генериран по време на процеса на отстраняване на облицовката, може сериозно да увреди дихателните ви пътища.

Как да изберем съвестен изпълнител за ремонт?

Ремонтът е труден. Има много трудности, които определено ще срещнете на всички етапи от работата. Освен това е необходим опит, определено ниво на квалификация, без което няма да е възможно да се извършват висококачествени ремонти. Много от тях просто не са предназначени за самовъзстановяване. Препоръчваме ви да потърсите помощта на професионалисти. Това ви спестява неприятностите и ви осигурява ниво на производителност, което ще ви радва години наред.

Когато избирате майстор, трябва да зададете само няколко въпроса:

  1. Какви гаранции предоставя фирмата за услугите? Професионалистите предоставят работата си минимум 3 години след ремонта.
  2. Кой ще извърши ремонта? Настоявайте за граждани на България (независимо от националността), които имат официална работа, това е гарант за законността на работата и компетентността на вашите работници.
  3. Запознайте се с договора, ако фирмата откаже да ви го предостави предварително или някои точки ви объркват, потърсете по-компетентен изпълнител.

Заключение

Говорихме за основните моменти и какво трябва да имате предвид на първия етап от ремонта на апартамента. Както сами се убедихте, това не е лесен процес, който изисква внимателно планиране и сериозен подход. Освен това ще бъде още по-интересно, така че се абонирайте за нашите социални мрежи и следете новините, но ако имате нужда от качествен ремонт на апартамент , моля, свържете се с нас. Нашата компания с удоволствие ще Ви помогне със съвет и ще извърши първокласен ремонт за Вас!

За статията:
Откъде да започнете ремонт на апартамент
Заглавие:
Откъде да започнете ремонт на апартамент
Описание:
Очевидно ремонтът на апартамент е трудна задача, отнема много време и усилия. За съжаление много собственици на апартаменти са изправени пред обстоятелства, които усложняват и забавят този процес.
Автор:
Издател:
RozovaDolina.Net
Лого: