Понякога, дали нарочно или несъзнателно, пренебрегваме значението на едно от най-важните средства за поддържане на лична хигиена, а именно – четката за зъби.

Защо да използваме електрическа четка за зъби?

Благодарение на нея се постига чистота на зъбите и устната кухина, свеж дъх и унищожаване на зъбната плака. Последната се появя при всеки човек и е резултат от процеса на хранене, така че няма как да се избегне. Тя би могла да създаде проблеми с венците, пародонтит, гингивит и т.н. Освен това, в случай че зъбната плака се задържи дълго време върху зъбите, това би могло да доведе до кариес и деминерализация на емайла.

Без значение дали четката ви за зъби е с мек или твърд косъм, с обикновен или екстравагантен дизайн, с висока или ниска цена, най-важното е да се запознаете и да усвоите техниката на използване, за да почистите натрупалата се зъбна плака.  Днес, обаче, макар „пораснали”, много хора не умеят да почистват зъбите си по правилния начин, неразбирайки, че няма смисъл от безкрайно четкане и разпенване на пастата за зъби. Противно на очакванията, когато зъбите се мият по стандартния начин – чрез хоризонтално четкане, те се увреждат повече. Това е доказан факт, който ще ви се потвърди във всеки стоматологичен кабинет.

В този момент на помощ идва друго изобретение, с което лесно ще се погрижите за зъбите си, без да полагате особени усилия. Става дума за електрическите четки за зъби, които благодарение на специалните си многократни движения лесно полират и почистват зъбите.

Механичните средства за почистване на зъби се считат за изобретени от швейцарски зъболекар, преди 1954 година. Разбира се, до достигане на сегашния си съвременен вид те се усъвършенстват безброй пъти.

Видове електрически четки за зъби

Съществуват два вида електрически четки за зъби, които специалистите могат да ви предложат, пристъпвайки на прага на стоматологичен кабинет. Първите се характеризират със създаваните от тях вибрации, а втория вид – с въртеливи движения. Първите четки трябва да движите както ръчните такива, докато при вторите е необходимо само да минавате през всеки един зъб, без натиск, търкане или каквото и да било маниерничене.

Все пак, не всички хора са убедени в предимствата на електрическите четки пред ръчните. По принцип, сега бихте могли да откриете първите в почти всяка аптека и то на приемлива цена. Съществуват множество марки, които клиентите могат да изпробват, усещайки различното чувство, а в последствие и ефект.

Според проучване, в което са участвали 5068 души, количеството на зъбната плака е намаляло с 11%, заради ползването на електрическа четка за зъби за период от 1-3 месеца и с 21% за повече от 6 месеца. От там е намалял и процентът на възпаления на венците, както и други проблеми, които биха могли да възникнат при зъбите.

Зъболекарите във всеки стоматологичен кабинет ще ви кажат също и още – най-добър резултат се постига, когато електрическата четка за зъби се ползва в комбинация с подходяща паста и вода за уста. Някои препоръчват и конец за зъби, за допълнителен ефект.