Ако си търсите доходоносна работа в чужбина, която да ви сбъдне мечтите, може би трябва да сте огромни късметлии това да се случи при първият опит. Но никога не се знае какво ви е подготвила съдбата. Хората често казват обаче, че за да ви се усмихне късметът, трябва да работите за него. Затова и моят съвет е: вместо да чакате удърът на живота си, по-добре да си го постигнете сами!

Днес много хора започват от нулата и стигат до създаването на огромни компании, с които осигуряват не само собствения си живот, ами и този на внуците си. Знам един подобен пример за човек, който тръгна от работа за почистване в Англия и стигна дотам, че днес имам собствена компания за почистване в Лондон. Да, той е българин и положи огромни усилия да стигне там, където се намира днес. Но поуката от тази история е, че той не подбираше работата си, хвана първото, което намери и съвсем борбено го разви докрай.

Днес въпросният човек осигурява работа в Лондон и за много наши сънародници, предлагайки им сигурни условия на труд, обучения за нуждите на работата и квартира, за да улесни преместването им на Острова. Освен собствена агенция за почистване в Англия, той притежава и агенция за намиране на работа за българите, желаещи също да опитат късмета си в Англия. И именно това е причината толкова много българи днес да започват работа за почистване в Англия.

Въпросът обаче е какво ги задържа на тази работа. Като начало бизнесът за почистване на офиси и частни домове в Англия е силно развит заради огромното търсене на подобни услуги от страна на англичаните. Именно това прави тази сфера особено конкурентна, а това е основание не само за наличието на качествен персонал, но и добро заплащане, за да може работодателят да си осигури първокласно качество.

Освен това работата за почистване в Англия предлага особено гъвкаво работно време. Почасовата трудова заетост и плащането след всяка извършена поръчка е огромна привилегия. За много българи, които комбинират работата за почистване в Англия с втора работа или с изкарването на висше образование, това работно време е идеалният вариант.

Ако вярваме в мечтите си, трябва да се потрудим за тях, дори това да означава да започнем работа, която на пръв поглед не изглежда особено перспективна. Но само личните ни качества и амбиция са способни да я превърнат в наш бизнес и начин на живот.