Своевременната почивка, т.н. релаксация или с други думи пълното психо-физическо отпускане на организма, чрез което се освобождаваме от напрежението, е едно от най-важните правила за природосъобразен начин на живот.

Не бива да оставяме умората да се трупа всеки ден у нас, докато в един момент ни извади от равновесие. Добре е да си даваме почивка от време на вереме и да релаксираме, защото това е единственото природно средство, което организма ни ползва за самовъзстановяване и предпазване от разичлни болести. Това спомага да се чувстваме бодри, здрави и работоспособни.

Не може да се самоизнасилваме безнаказано с прекомерни ангажименти, нерви и работа, защото всяко нещо си има предел, включително и издръжливостта на тялото, мозъка, възприятията и нервната ни система.

За правилното функциониране на човешкия организъм са му необходими 8 часа поне за сън, още толкова за почивка и останалите 8 часа са за работа в едно денонощие. Разбира се, има индивидуални различия и възрастови особености при различните типове хора. Желателно е заетите с умствен труд, особено обездвижените, да се разхождат или правят упражнения в почивното си време. От друга страна хората, ангажирани с физически труд, трябва да разпускат чрез интелектуални или духовни занимания.

Това е начин да се възстанови  равновесието, хармонията, равновесието, балансът – а те са нашето здраве, дълголетие и съдба!