Зимата е сезон, който причинява изключително много щети на нашата кожа. Студеният въздух и вятър изсушават епидермалните ни клетки и създават предпоставка за щипане, опъване и раздразнения. Освен това сухата кожа е резултат от недостатъчно или неправилно функциониране на епидермалните жлези. Често се дължи на възрастово изменение, замърсена околна среда и други. За това и тя се нуждае от добре подбран крем за лице за суха кожа.

Раздразнената кожа се нуждае от крем за лице

Този проблем, не рядко, освен козметичен се превръща и в медицински. При липсата на мастните жлези, които да образуват защитен слой върху кожата, допълнително трябва да и се набави подходящата грижа. Добре е да се избягват козметични средства, съдържащи силни химични формули и консерванти. Чувствителна до болезненост, към нея се подхожда изключително внимателно.

Хубаво е да ползваме продукти, в чиито състав се съдържат бадеми. Те подхранват с нежен защитен слой и Био слез. Имат успокояващ и облекчаващ ефект, тъй като тя е склонна към обриви и появата на петна. Избягвайте козметика, създадена на основата на минерално масло или глицерин.

Действие и приложение

Препоръчително е когато страдаме от суха кожа да хидратираме няколко пъти на ден с подходящ крем за лице, съдържащ всички необходими съставки, които да я успокоят и предотвратят раздразненията. Употребата на лек препарат за почистване с включени към него овлажнители ще я накара да се чувства мека и гладка. Ако обаче я усетите прекалено суха, стегната или раздразнена, най-добре да се прибегне към друг продукт.

Кремът за суха кожа, който използвате през деня, трябва да съдържа ултравиолетови филтри. През зимата той трябва да ви пази от неблагоприятното въздействие на вятъра и студа. Добре е да съдържа колаген и еластин. А нощният трябва да има подхранващ и възстановяващ ефект. Добро действие имат ретинолът, растителното екстракти и етеричните масла.

Рецепта за домашно приготвен продукт

Напълно възможно е и сами да си приготвим крем за суха кожа в домашни условия. Единственото от което имаме нужда е малко време и достатъчно количество желание. Продуктите са изцяло натурални – мед, масло, пчелен восък, вазелин, какао, грозде, шипка и липа.

Добре е да съхраняваме на сухо и прохладно място или в хладилник. Препоръчва се сместа да се поставя в кутийка. Съществуват и много други рецепти за крем за лице, които ще се погрижат по възможно най-добрия начин за вашата чувствителна кожа, успокоявайки я и предотвратявайки болезнените раздразнения.