Както всеки декоратор ще ви каже, завесите дават завършен вид на една стая, но само когато са избрани правилно. Когато става въпрос за декорация на прозорците, фактори като цвят, десен, дължина и материя оказват огромно влияние. С толкова голям избор от платове на пазара, решението няма да е лесно и може да се почувствате претоварени от многото възможности за избор на завеси.

Цвят и материя

Платът е със съществена роля при избора на завеси, тъй като материалът ще определи колко дълго ще им се наслаждавате. Твърде тежките и твърде леките материи имат както предимства, така и недостатъци. Масивните и тежки завеси придават тузарски привкус на атмосферата в стаята, но почистването им е по-трудно. При леките материи почистването е лесно, но понякога те не могат да постигнат ефекта на грациозното падане.

Слънчевате светлина ще направи плата на завесите ви по-блед с течение на времето. Ако в помещението прониква много светлина, избягвайте по-светлите цветове, тъй като те са по-склонни към избледняване. Избора на неутрални цветове като – бяло, бежево, сиво е най-практичен за такива помещения, защото е по-малко вероятно да загубят цвета си и освен това, лесно се комбинират с останалия декор в стаята.

Лен, коприна, полиестер, кадифе, памук са най-добрите възможности за избор на материя за завесите, тъй като те са най-практични и едновременно с това естетически най-издържани. Особено в слънчева стая изкуствените материи запазват качествата си по-дълго от естествените.

Някои материи имат функция да изолират студа. Много хотели използват велур, кадифе, вълна или гоблени, защото теглото им блокира студения въздух и запазва топлината вътре в стаята. Все пак и към обикновените завеси могат да се добавят изолиращи свойства, като им се пришие подплата. Освен, че ще запази топлината, тя ще придаде плътност и дълбочина на завесите.

Дължина

Преди да вземете мерките на прозореца, решете колко високо над него искате да монтирате завесите. Колкото по-високо окачите корниза и завесите, толкова по-драматичен ще бъде техния изглед, а освен това ще придадете усещане за височина на помещението. За най-точна и прецизна мярка, се доверете на професионалистите, които ще се погрижат всеки сантиметър да е измерен правилно и да няма грешки.