Правило №1

Ограничаваме вредните продукти, а именно: маринати и кисели краставички, мазни и пържени храни, пушени меса, сладкиши. Строго е забранено да се ядат бързи храни, закуски, чипс, майонеза, животински мазнини. От напитките изключваме алкохолни и тонизиращи напитки, сладки газирани напитки, енергийни напитки, разтворимо кафе и кафе напитки от пликчета, сладки индустриални сокове. Мазнините трябва да се приемат от растителни храни (зехтин). А сладките могат да бъдат диетични.

Правило №2

Дневното меню трябва да се състои от 50%– протеини, 30% сложни въглехидрати и 20% растителни липиди (мазнини). Всички тези необходими елементи присъстват в зеленчуците и плодовете, месото и рибата, зърнените храни и пълнозърнестия хляб.

Правило №3

Придържайте се към индивидуалното съдържание на калории, но прекарвайте няколко пъти седмично в дни на „пост“. Това не означава, че трябва да ядете само кефир и краставици, защото изобщо не говорим за диета. Разтоварването включва намаляване на обичайното калорично съдържание с около една трета и съставяне на меню изключително от здравословни храни. Така тялото ще бъде почистено от токсини и отрови, излишната вода, което значително ще намали отока.

Правило №4

Навременно забелязвайте липсата на енергийни вещества. Тялото трябва да получава достатъчно енергия, но при излишък от въглехидрати (особено прости), веществата се отлагат в мастните слоеве. Ако сте на почивка и сте по-малко активни, намалете приема на въглехидрати. Ако се занимавате със спорт, увеличете приема на протеини. Ако състоянието на косата, ноктите и кожата се е влошило, в тялото няма достатъчно мазнини.

Правило №5

Научете се да се храните правилно. Забравете да ядете в леглото, гледайки телевизия или вестник. Дъвчете добре храната до пълното й разтваряне, тъй като слюнката участва във важното първично храносмилане и дезинфекция на продуктите. Колкото по-добре дъвчете храната си, толкова по-бързо ще се усвои. Също така, не можете да ядете набързо или да поглъщате храна по време на стрес.

Правило №6

Не пийте храната си. Лекарите съветват да се пие 30 минути преди или след хранене. Това се дължи на факта, че течността разрежда солна киселина, което предотвратява продуктивното и бързо храносмилане.

За статията:
Правилата на една компетентна диета
Заглавие:
Правилата на една компетентна диета
Описание:
Здравословно хранене. 6 правила при спазване на компетентна диета.
Автор:
Издател:
RozovaDolina.Net
Лого: