Премахване на белези се налага на почти всеки човек. Едва ли има някой, който не е одраскал ръката си или се е изгорил и да не му е останал белег – по-голям или по-малък. Да не говорим за по-тежките белези от претърпени хирургични интервенции, наложителни козметични процедури и прочие. Като цяло старческите петна по лицето и ръцете също са вид белези, които имат нужда от лечение и заличаване.

Какво представлява един белег?

Като цяло белезите са увредена и видоизменена кожа. Те са все още кожна покривка, но нямат същата еластичност, здравина и цвят, като нормалната кожа. Затова след дадена механична намеса и нарушение повърхността на кожата, в следствие зараства, но вече е видоизменена. Често пъти повечето белези са вид загрубяла кожа, която е леко грапава и изпъкнала. Освен това са или по-червени, или по-бледи на цвят от околната кожа в близост, затова са и толкова лесно забележими. Ако искаме да ви убедим, че един белег изчезва с магическа пръчка и кожата на засегнатото място става, както е била преди, ще бъде лъжа. Премахване на белези, ако те са стари на поне няколко години и големи по площ при това, е бавна и продължителна процедура. И, все пак добрата новина е, че няма белег, който да не може да бъде повлиян с кремове и поне голяма част от него да не бъде заличена. Просто трябва веднага след появата му да се започне адекватно лечение, което да е с качествени продукти.

Видове белези

След, като установихме в общи линии, какво представлява един белег, е добре да се запознаем с видовете белези, за да приложим адекватното им заличаване. Много е важно да се определи вида на белега, преди да се пристъпи към закупуването на определен крем за заличаване, за да има ефект от процедурите. Основно се разпознават два вида белези – атрофични и хипертрофични. Първите са най-често вдлъбнати и причинителите им са тежко акне или шарка. При хипертрофичните белези причината за появата обикновено са изгаряния или порязвания с различна степен на усложнения. Този тип белези са често пъти релефни, кожата върху тях е в различен цвят и се лекуват добре с кремове на силиконова основа.

Все пак това са две големи основни групи белези, които си имат много разновидности. За да се определи адекватно вида и лечението на белега, винаги е нужно да се направи консултация със специалист дерматолог. Той най-добре ще ви насочи, какво да бъде лечението на самият белег и колко ще продължи, докато даде добри резултати. Днес на пазара се предлага един много ефикасен силиконов крем за премахване на белези и това е Кело-Кот. Той е отчетен, като много ефективен от пациентите, страдащи от стари или нови келоидни и хипертрофични белези. Действа в три посоки, като изглажда, изравнява и омекотява повърхността на засегнатата кожа и белега. Може да се прилага при деца, възрастни и хора с чувствителна кожа, защото състава му е с уникална съвременна формула. Премахване на белези е напълно възможно стига да се подходи адекватно към лечението и вида на белега.