Премахване на татуировки може да се наложи на всеки в даден момент от живота му. Тази все по-популярна мода, да рисуваме телата си с татуировки, понякога в последствие ни омръзва и вече не желаем дадена татуировка. Причините да искаме да я премахнем могат да бъдат много. Някои от тях са некачествено изпълнение, промяна на цвета и формата на рисунката след време, поява на непоносимост и възможна инфекция, както и просто нежеланието вече да сме татуирани. Премахването на една татуировка, обаче не е така леко. При направата им пигмента е дълбоко инжектиран под повърхността на кожата и трябва да се премахне адекватно, за да няма белези в последствиея.

Премахване на татуировки с помощта на лазер

Съвременните лазери за премахване на татуировките са доста по щадящи кожата и оставят минимално количество следи след действието си. Технологии за премахване на рисунките по тялото, като дермабразио, ексцизии и химичен пилинг са остарели вече и са много по-неефикасни. Как всъщност риска да се появят белези, при премахването на татуировките, се избягва при лазерна манипулация? Това става благодарение на селективното действие на самия лазер. Той се прилага на местата, където кожата е пигментирана, за да разруши тъканите там, а околните места не са увредени въобще. Благодарение на различната продължителност на облъчване на кожата или наречено продължителност на импулса, както и на различната дължина на вълната – пигментите са третирани по различен начин.

Така според различните цветове или пигменти на една татуировка се използват различни видове лазерни дължини и импулси. Комбинацията от тях води до пълното премахване на татуировки, при това безболезнено, сравнително бързо и ефикасно. Самата кожа след лазерната терапия има доста по-естествен вид и възвръща структурата си с времето. Принципно процедурата трае в рамките на до 20 минути. Тя трябва да бъде извършена поне няколко пъти, за да се постигне крайния добър резултат. Броя на процедурите зависи най-вече от големината, цвета и дълбочината на самата татуировка. Ако тя е доста обемна и цветна, процедурите могат да са в рамките на дори 12 процедури.

Важно е да се отбележи, обаче че между всяка отделна процедура е добре да мине поне месец време. Така, че ако си мислите, че нещата ще се случат от един път, не е така. Болка при самата терапия с лазер няма. По скоро изпробвалите я описват леко парене или сърбеж. Това неразположение се облекчава от медицински кремове, които лекаря премахващ татуировката ви ще изпише. След самата терапия кожата е раздразнена и зачервена, но това е нормално. Необходимо е тя да бъде третирана с локален антибиотичен крем и да се бинтова, за да се предпази от околни влияния и дразнители.

Премахване на татуировки с лазер е удачното решение, за всеки решил, че вече не иска татуировка. Процедурата си има своята специфика, обаче и затова трябва да се консултирате с лекар –дерматолог, който ще ви обясни подробно какво можете да очаквате.