Как да организирате подобно преместване за кратко време и с минимален риск нещо да се обърка? Какво да приготвите преди да пристигнат хамалите за преместването? Как да опаковате правилно документите и техниката си? За повече информация вижте цялата статия.

Преместването на офис става поради различни причини. Когато компанията се разрасне и броя на служителите се увеличи е необходимо да се търси по-голям офис. Друг пример е когато се налага ремонт на сградата, в която се намира офиса ви. Също така, ако договорът за наем е изтекъл, може да се наложи местене.

Преместването на офис е трудна задача най-вече, защото трябва да се преместят всички важни документи от стария офис в новия. Трябва да бъдете сигурни, че не сте пропуснали или забравили важни документи и данни, особено за продажби или клиенти. Също така всички работници трябва да работят отговорно и да опаковат своите вещи правилно. Всичко това е необходимо, за да се разопаковат по-лесно в последствие и да бъде по-лесно самото преместване.

Но това не е проблем в случай, че наемете професионални хамали. Фирмите за преместване са с богат опит в местенето на офиси и ще гарантират сигурността и безопасността на важните документи, компютри и мебели. Всичко това ще стане от вратата на стария офис до вратата на новия офис за кратко време. Освен това този вариант е практичен, защото преместването ще стане от един път или най-много два пъти. Звучи добре, нали?

Важно е да организирате добре вашите документи, подредете ги в папки по кашони, които са надписани. Техниката също трябва да бъде добре опакована, ако се нуждаете от материали, не се тревожете, обикновено те се осигуряват от хамалската фирма. Опаковайте добре и офис мебелите, за да не се надраскат при преместването. Съставете план за преместването.

Още един малък съвет от Hamali.BG: преместете само наистина полезните мебели в новия офис. Продайте неизползваната техника и мебели на друга фирма, която ще се настани на ваше място в старата сграда. Така няма да се притеснявате за доставка на мебелите до купувача, защото няма да има нужда от такава.

Преместването в нов офис е едно ново начало за вас и вашите служители, което ще ви направи по-продуктивни и вдъхновени за работа.

За повече информация относно преместване на офиси се обърнете към специалистите в тази област:

Hamali.BG
бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” 47, 1142 София, България
+359 2 963 1233