Загубата на коса не е необичайно състояние. Над две трети от хората страдат от такъв проблем, поне веднъж в живота си. Според проучвания на специалистите от здравен портал „Фрамар”, за загуба на коса, 1/4 от мъжете започват да оплешивяват когато достигнат възраст 20 години. До навършване на 60 годишна възраст, 2/3 от мъжете страдат от косопад. Терминът „обща плешивост”, обикновено означава мъжки модел плешивост. Характеризира се с отдръпването на линията на косата на върха на главата.

Какво причинява загубата на коса?

Съществуват няколко причини за поява на косопад. Те включват: продължително заболяване, генетични фактори, стрес и хормонален дисбаланс. В миналото, загубата на коса, често се е свързвала с възрастта, но днес, промени в начина на живот причиняват плешивост на хората още в ранна възраст. Възможна причина за това състояние е дефицита на хранителни вещества и витамини, които са важни за растежа на косата. Въпреки, че често хората пренебрегват хранителната си диета, тя има ефект освен върху всички части на тялото и върху косата. Консумация на сурови плодове и зеленчуци, съдържащи витамини и минерали, ще придаде естествен блясък на косъма. Специално витамин А, В комплекс, С, желязо, цинк и мед се препоръчват за предотвратяване появата на косопад. В допълнение, пиенето на достатъчно количество вода, за да се постигне правилна хидратация на организма ще се отрази благоприятно на косата.

Видове загуба на коса

Съществуват три основни типа косопад, за което повечето хора не са информирани:

– Хроничен телоген ефлувиум – характеризира се с изтъняване и плешиви петна по скалпа;
– Андрогенен косопад – предизвиква забележими кръгли плешиви петна в косата в предната и горната част на главата;
– Косопад, свързан с нивата на хормоните – не е нужно да се притеснявате за този вид загуба на коса. Обикновено това е временна форма на алопеция, която се появява най-вече след период на бременност.

Лечение на косопад

Ако сте жертва на този здравословен проблем, консултирайте се с лекар, който може би ще ви предпише лечение с Пропеция. Това е лекарство за мъже, предназначено да се бори с мъжкия модел на плешивост. Медикамента принадлежи към клас лекарства, известни като инхибитори на алфа редуктаза. Той действа чрез ограничаване на действието на ензима тип ІІ5-алфа редуктаза, който действа на мъжкия хормон тестостерон и го превръща в дихидротестостерон.