Стриктното спазване на препоръките за здравословно хранене при заболяване от панкреатит е ефективна мярка за облекчаване на симптомите. Преди предприемането на каквато и да е хранителна диета, вие трябва да сте запознати с характерните признаци на заболяването и причините, които го предизвикват. Ето защо публикуваната информация в здравен портал „Фрамар” за самодиструкция на панкреаса, ще ви бъде от полза в лечението на това състояние.

Панкреатитът е медицински проблем, причинен в резултат от възпаление на задстомашната жлеза. В зависимост от продължителността и интензитета на симптомите, състоянието може да бъде хронично или остро. Що се отнася до човешката анатомия, панкреаса се намира в задната част на стомаха.  Той е много важен орган, отговарящ за производството на хормона инсулин и храносмилателните ензими. Тези ензими помагат в превръщането на белтъчините, въглехидратите и мазнините в по-прости вещества, които могат лесно да се абсорбират от организма.

Причините за самодуструкция на панкреаса са свързани със състоянието на храносмилателната система. Например прекомерната консумация на алкохол и повишените нива на желязо в организма са основна причина за възпалението на задстомашната жлеза. Като последици от това състояние са налице нарушено храносмилане, завишени нива на кръвна захар и др.

Препоръки за здравословно хранене при панкреатит

Поради възпалението на панкреаса, той губи способността си да произвежда храносмилателни ензими, състояние наречено екзокринна недостатъчност или има намалено производство на инсулин, медицински известно като ендокринна недостатъчност. И в двата случая тези проблеми се отразяват негативно върху нормалното функциониране на организма. В този момент, навременната терапевтична интервенция е от съществено значение, за да се избегне появата на усложнения. Като част от лечебния план се препоръчва промяна в хранителната диета, която е обсъдена по-долу:

  • Ограничете приема на мазнини – една от целите на лечението е да се намалят хранителните продукти, които изискват отделянето на ензими от панкреаса, необходими за храносмилането. Във връзка с това, общото съдържание на мазнини в храната за деня, не трябва да надхвърля 30 милиграма. Останалите калории, трябва да се набавят от протеини и въглехидрати;
  • Консумирайте храни богати на протеини – въпреки, че те намаляват производството на храносмилателни ензими, те причиняват минимално натоварване на панкреаса;
  • Растителни храни – те са с ниско съдържание на мазнини, а някои от тях са богати на протеини и въглехидрати, които са препоръчителни за пациенти с диструкция на панкреаса;
  • Ограничаване на пикантни и горещи храни – това е необходимо за да се предотврати по-нататъшното възпаление на задстомашната жлеза;
  • Не употребявайте алкохол – той предизвиква възпаление на тъканите, а когато е съчетан и с тютюнопушене, може  да забави значително процеса на възстановяване.

Освен планираната диета при поява на панкреатит, консумация на повече вода и физически упражнения ще допринесат за ускоряване на процеса на лечение. Възстановяването зависи най-вече от степента на заболяването, терапевтичната интервенция и общото здравословно състояние на пациента.