Изборът на футболни топки на пръв поглед не изглежда много сложна задача – важното е да е кръгла и да става за ритане.

Ами американският футбол? В този материал ще разгледаме някои основни характеристики при топките за футбол, за да може да вземете информирано решение, ако ви предстои купуването на такава. Без значение дали става дума за любителска игра в свободното време или по-сериозни намерения за професионална кариера, качествените футболни екипи и топка са от голямо значение. На пазара има огромно разнообразие от модели, които покриват нуждите на всеки фен на футбола – непрофесионални и професионални футболни топки.

Основните характеристики, по които се различават са:

Материал

Основните са – гумени и кожени. Гумените футболни топки са тези, които се използват най-често за любителска игра при това на открито – училищни дворове, улицата и т.н. Отличават се с устойчивост при употреба навън и са подходящ избор за тренировка. Предлагат сравнително добър контрол върху топката и обикновено са на много достъпна цена.

Кожени футболни топки може да се намерят в два варианта – от естествена и от синтетична кожа. Първите, разбира се, са доста по-скъпи и чувствителни на употреба, затова и не са толкова популярни. Футболни топки от изкуствена кожа се предлагат както за любителска, така и за професионална игра. Най-често използваният материал е винилът. Дава добър контрол върху топката и е подходящ за употреба както върху синтетична, така и върху естествена настилка. По-качествените предложения се отличават и с ръчно сложен шев и устойчивост при интензивно ползване.

Има и трети вариант на кожена футболна топка – изработена от естествена кожа и с полиуретаново покритие за допълнителна защита.

Релеф

Гумените топки и тези в по-ниския ценови сегмент не се отличават със силно изразен релеф. При някои модели той е просто загатнат, докато при други е напълно достатъчен за постигане на отличен контрол върху топката и точност на ударите.

Освен стандартните кръгли топки за футбол, на пазара може да се намерят и такива за т.нар. американски футбол. Те притежават специфична форма и са с по-сериозен релеф в сравнение с другите. Всичко това е продиктувано от правилата на играта.

За статията:
Съвети при избора на футболни топки
Заглавие:
Съвети при избора на футболни топки
Описание:
Изборът на футболни топки на пръв поглед не изглежда много сложна задача - важното е да е кръгла и да става за ритане. Съвети при избора на футболни топки.
Автор:
Издател:
RozovaDolina.Net
Лого: