Висококачественият гланциран латекс създава трайна измиваща повърхност, когато се нанася правилно върху стените или облицовката. На финала боядисаната с този латекс стая изглежда по-светла и освежена. Въпреки предимства, които притежава правилното му полагане може доста да ви затрудни. Дори опитните бояджии често предпочитат полу-гланцирания латекс, заради строгите изисквания на гланцирания. Но ако все пак сте решили да използвате именно гланцирания латекс за покритие на стените във вашето жилище се заредете с много търпение и спазвайте точно определени правила за полагане, което ще ви гарантира красив краен продукт.

Подготовката е от решаващо значение

Преди да започнете да нанасяте гланцирания латекс трябва много добре да подготвите повърхностите. Премахнете от тях всички остатъци от боя, тапети или песъчинки с фина шкурка. Попълнете внимателно всички дупки с подходящ пълнеж, но така че повърхността да бъде гладка. Разтворете ½ чаша амоняк в 1 л вода и с получената смес измийте внимателно повърхностите, които ще боядисвате. Запълнете всички пукнатини и започнете да боядисвате. Ръчно нанесете гланцирания латекс на повърхностите, които се нуждаят от пребоядисване.

Изберете подходящите инструменти

За полагане на гланцирания латекс използвайте само четки или ролки с най-високо качество, тъй като няма място за грешки при нанасянето му. Четките не са никак подходящи за нанасянето на това покритие, но ако вашият проект го изисква, изберете четка със синтетични косми. Изберете синтетична ролка с 3/8 инчов цилиндър. Дунапреновите ролки също са един отличен избор за нанасяне на гланцирания латекс, тъй като те не оставят следи както четките и с тях могат да се боядисат много по-трудно достъпни места, отколкото с традиционните ролки.

Нанесете грунд

Когато работите с гланциран латекс нанасянето на грунд е задължително. Сигурно се чудите, как точно да изберете подходящия грунд за вашия проект, но важно е да знаете, че, за да постигнете отлични резултати не бива да пропускате тази стъпка при боядисването. Значението на грундa е да свърже здраво повърхността и боята нанесена върху нея. Когато ще нанасяте гланцирания латекс върху една стена боядисана преди това с боя на маслена основа един грунд на същата основа би ви бил от голяма полза, защото в противен случай латексът няма да се задържи добре. Изберете и нанесете грунда според указанията на опаковката, оставете го да изсъхне и отново проверете повърхностите за несъвършенства. Запомнете, че боядисването не може да реши проблемите с неравностите по повърхностите, а по-скоро ще ги задълбочи.

Тънки слоеве

Нанасянето на тънки слоеве гланциран латекс е ключов фактор за успешното боядисване. С помощта на инструмент по избор нанесете тънък слой боя по повърхността. Старайте се работата ви да е безупречна и не забравяйте да почистите бързо капките разлят латекс. Ако по боядисаната повърхност са се появили мехурчета или капки поради вашата небрежност, загладете ги и пребоядисайте отново. От изключително важно значение е първият слой латекс да е напълно изсъхнал и тогава да нанесете втория. Това може да отнеме от 24 до 36 часа в зависимост от боята и нейните съставки. Нанесете вторият слой боя само когато сте сигурни, че първият е напълно изсъхнал. Два слоя боя са напълно достатъчни за повечето цветове, но ако все пак можете да видите следите от четките нанесете и трети много тънък слой.

Ако ви предстой ремонт и искате да преобразите дома си и да използвате за това латекс можете да избирате между матов, сатенен или гланциран от богатия каталог на Лерос 1 ЕООД – http://leros.bg/продукти/компютърно-оцветяване-на-латекси-и-фасадни-бои. В него ще откриете богато разнообразие от видове латекс на доказани производители, които гарантират перфектно покриване.

За статията:
Съвети за боядисване с гланциран латекс
Заглавие:
Съвети за боядисване с гланциран латекс
Описание:
Висококачественият гланциран латекс създава трайна измиваща повърхност, когато се нанася правилно върху стените или облицовката.
Автор:
Издател:
RozovaDolina.Net
Лого: