Сервиз за автоклиматици се налага при не добра работа на климатичната система на колата. Това може да се появи в следствие на повреда или теч. Замърсяването на външната част на климатичната система на автомобила, също е вариант, за не добра функционалност.

Ако повредата не може да бъде засечена от вас и в повечето случаи е така, то намесата на майсторите в сервиза е наложителна. Според статистики и мнения на запознати с работата на автоклиматичната система, една от най-често срещаните повреди е повредата на кондензатора. Проблемите при охлаждането от страна на климатика на колата, често се коренят в замърсяването или пробив в кондензатора. Всъщност кондензаторът на климатика е радиатор и се разполага пред наличния ви радиатор за антифриз под капака на автомобила. Попаднали частици прах, листа и други агенти в пространството между двата радиатора или по самият кондензатор, възпрепятстват добрата му работа по охлаждането.

Следствията от всичко това са много и различни и сервиз за автоклиматици, би ги установил и премахнал или ремонтирал. Нека все пак изброим възможните повреди.

Поради намаленото обдухване, заради замърсяването кондензатора може да прегрее. Датчиците на автоклиматичната система блокират на своя страна и спиране и пускане на съединителя с електромагнитен характер е налице. Всичко това довежда и до аварийно отваряне на клапана за високото налягане и изтичането на масло и фреон от системата.

По-високото налягане в системата, претоварва работата на компресора и той компенсира, ползвайки по-голяма мощност от двигателя на колата. Така може да се установи и по-голям разход на гориво. Това е един от белезите за сервиз на автоклиматици, когато поправка или смяна на кондензатора биват направени. При добра работа на системата, разхода на гориво е в рамките на стандартното.

Периодичното почистване с въздушна струя или вода на самия кондензатор и пространството между двата радиатора, би намалило донякъде риска от тези повреди. Състоянието на ангренажния ремък, също оказва влияние на климатичната система на колата ви и трябва да бъде проверяван периодично от специалисти. Дали е затегнат повече или е охлабен, би създало проблеми. Оптималната му поддръжка е нужно да е навременна и точна.