Женските полови органи не могат да бъдат изследвани по подходящ начин, без да се споменава думата вагинално течение. Това е най-важната функция на женските гениталии, която дава възможност на лекарите да диагностицират заболявания като вагинални инфекции. Ако ползвате информация от здравния портал на „Фрамар” за вагинални секрети, вие ще се убедите, че бялото течение е едно нормално състояние във функционирането на женския организъм. Въпреки това, някои изменения като промяна на цвета, консистенцията и миризмата на тези секрети, може да бъде предизвестие за появата на вагинални инфекции. Естествената среда на влагалището съдържа балансирано количество бактерии. Понякога обаче, те започват да се размножават прекалено бързо и предизвикват инфекции.

Ако една жена забележи непоносима миризма, предизвикана от прекомерното количество отделен вагинален секрет, то това е добър намек за бактериална вагиноза. При такива случаи консултацията с лекар е задължителна, за да се предотврати появата на усложнения, като тазова възпалителна болест, заболявания на бедрената кост и др.

Ако вагиналното течение е с миризма на хляб или бира, това трябва да бъде намек за гъбична инфекция. Когато кандида албиканс се развиват, те причиняват инфекция, която променя вагиналната миризма, количеството, текстурата и цвета на влагалищния секрет. Ако забележите, че вагиналното течение е гъсто като извара и е с бял цвят, това трябва да ви накара да отидете незабавно на лекар, тъй като състоянието може да се дължи на заболявания, предавани по полов път.

Съветите към всяка жена включват:

–          Спазването на строга хигиена;
–          Избягването на продукти в областта на гениталиите, съдържащи химически вещества;
–          Избягването на много сексуални партньори;
–          Необходимо е при полов акт да се използват предпазни средства, като презервативи;
–          Здравословната храна е задължителна, за да се запази имунитета на организма.

Спазвайки горепосочените съвети, вие ще се предпазите от появата на вагинални секрети или ще подобрите състоянието си, ако вече страдате от този здравословен проблем.