Много хора ще се съгласят, че косата е важна част от начина, по който изглеждаме. До желаната прическа може да се извърви дълъг път, но в момента, в който я намерим, тя ни кара да изглеждаме и да се чувстваме добре. На първо място, заедно с вашия фризьор можете да направите чудеса за получаване на стила, който искате, но това не винаги е толкова лесно, колкото бихме искали да бъде (да не говорим за това, кой друг и колко много трябва да ви хареса?). В разговор с няколко стилисти за техните преживявания, може да се получи обратната връзка относно отношенията служители – клиенти и това да да помогне да се обясни защо тези отношения могат понякога да се получат а друг път – не.

Връзката на жената с нейната фризьорка може да бъде като връзката й с любим човек: Когато нещата вървят добре, жената е лудо щастлива, блажено влюбена, и се чувства красива. Когато обаче нещата се объркат, животът е катастрофа и тя не знае какво да прави.

За мъжете, връзката им със стилиста (или бръснаря) обикновено е по-малко важна, но това не означава, мъжете винаги са щастливи от тяхната прическа или цвят, или че момчетата не се чувстват също толкова обезпокоени за това дали косата им изглежда добре или не.

Не е изненадващо, че като всяко взаимодействие между двама души, една успешна връзка е най-вече въпрос на комуникация. От една страна, клиентът трябва да знае какво желае да постигне и да бъде открит и директен към своя фризьор. От друга страна, никога не трябва да се превръщате в клиент от ада. Никой не иска да общува с клиент, който унижава, не уважава труда, или третира фризьора като подчинен. Целта на двете страни е дълготрайна, здрава връзка между клиент, стилист и салона.

Фризьорите често питат за обратната връзка, но след това като че ли игнорират или пренебрегват всичко, което казвате. Въпреки това, вие също трябва да имате предвид, че много клиенти искат прически, които не са възможни за техния тип коса, или пък имат напълно нереалистични очаквания за това какво е възможно с косата им. А стилистът трябва да се справи с такива ситуации деликатно. Някои от тях са истински професионалисти в това, а други не знаят как да кажат на клиента, че спрямо косата желанието им е нереалистично или невъзможно да се постигне. Последното не гарантира на нито една от страните, че ще бъдат доволни от резултата.

Фризьорите имат трудна работа. Повечето от тях са на крака през целия ден, докато се опитва да направят своите клиенти да изглеждат страхотно, дори и те да имат тънка, сериозно повредена, неправилно боядисана, или трудна за управление коса. Като клиенти, ние трябва да разберем, че стилистите, дори невероятно талантливите, не са чудотворци. Ако имате тежко увредена коса, не можете да очаквате да излезете от салона като от реклама на шампоан! Просто наблегнете на предварителната консултация с избрания фризьор и уговорете какъв външен вид е подходящ и възможен за Вас.