Входната врата е изключително важна. Тя намалява загубата на топлина, подобрява облика на дома и предпазва от натрапници. Някои от тях обаче са със световна значимост. Те имат символично значение, разказват истории и остават културни икони за поколенията.

1. Врата № 10

Тя се намира в Лондон, столицата на Обединеното кралство, на улица „Даунинг стрийт” № 10. Вход е на щаба на изпълнителната власт на британското правителство и мястото, където живее министър-председателят на Англия. Вратата е изцяло черна в класически стил с орнаментно стъкло в горната част и бели колони от двете страни. Вратата е с тази визия от 1772 г. насам с една значителна промяна. През 1991 г. след атака на ИРА, дървената врата е заменена със стоманена бронирана.

2. Вратите на Колумб

Също така известни като ”Вратите на Роджърс” са масивни бронзови врати направени от Рандолф Роджърс за източната фасада на сградата на Конгреса на САЩ във Вашингтон. Направени са в Мюнхен, Германия през 1855, но не могат да бъдат транспортирани до 1863 заради американската Гражданска война. Вратите имат девет панела, изобразяващи живота на Христофор Колумб от 1487 до 1506 г. Първия панел изобразява Колумб пред Съвета на Саламанка в опит да убеди Крал Фердинанд да финансира експедицията му по новия път към Индия. Последния изобразява пристигането на Колумб в Новия свят.

3. Вратите на Флоренция

Флорентинската баптистерия или още известна като Баптистерията на Свети Джон, е сред най-старите сгради във Флоренция. Строена е между 1059 и 1128 г. и е известна с големите си бронзови врати, които самия художник Микеланджело нарича „Портите на Рая“.

Вратите на южната фасада са проектирани от Андреа Писано през 1329 г. като първоначално са били разположени на източната страна и през 1452 са прехвърлени на южната. Крилата са с общо 28 панела, горните 20 от които изобразяват житието на Св. Йоан Кръстител, а долните 8 добродетелите – надежда, вяра, благотворителност, смирение, твърдост, умереност, предвидливост и предпазливост.

През 1401 г. се провежда конкурс за северните порти на баптистерията. Съдиите не могат да стигнат до консенсус и определят художниците Лоренцо Гиберти и Филипо Брунелечи да проектират заедно вратите. Брунелечи отказва да работи с младия Гиберти и напуска проекта. Подобно на южната порта, северната е с 28 панела. Горните 20 изобразяват живота на Христос от Новия завет, а долните 8 четиримата евангелисти и четиримата светци – Амброуз, Джером, Грегари и Августин.

На Гиберти са възложени източните врати, които са му отнели 27 години работа. Вратите са с 10 панела със сцени от Стария завет.

За статията:
Топ три световно известни врати
Заглавие:
Топ три световно известни врати
Описание:
Има входни врати със световна значимост. Те имат символично значение, разказват истории и остават културни икони за поколенията.
Автор:
Издател:
RozovaDolina.Net
Лого: