Общ Преглед

Системата на билковата медицина, развита в Китай, се различава по няколко съществени начина от европейската билкова медицина. Най-очевидната разлика е, че западната билкова традиция се фокусира върху “простите” или самостоятелно приемани билки. За разлика от нея традиционната китайска билкова медицина (ТКБМ) използва почти изцяло билкови комбинации. Още по-важно е, че тези формули не са предназначени за лечение на симптомите на конкретно заболяване; те по-скоро са съобразени конкретно с индивида в съответствие със сложните принципи на традиционната китайска медицина. Поради тази причина ТКХМ е потенциално дълбоко холистичен лечебен подход. От друга страна, той е по-труден за употреба и за изучаване от западния си аналог.

ТХКМ се използва широко в азиатските страни както в традиционната си холистична форма, така и в опростена версия, ориентирана към заболяванията. Проведени са няколко правилно планирани научни изследвания на ТХКМ, но доказателствената база остава крайно недостатъчна. В допълнение към въпросите, свързани с ефективността, все още има сериозни проблеми с безопасността, които трябва да бъдат разрешени.

История на китайската билкова медицина

Китайската билкова медицина има дълга историческа традиция, въпреки че не е толкова древна, колкото се смята. Древната хербология в Китай се е фокусирала върху отвари, чиято функция е била отчасти лечебна и отчасти магическа, и е нямала съществена теоретична основа. Някъде между II в. пр. н. е. и II в. сл. н. е. са поставени теоретичните основи на традиционната китайска медицина, но фокусът е бил повече върху акупунктурата, отколкото върху билките. 1 Едва около XII в. сл. н. е. по-дълбоките принципи на китайската медицина са приложени изцяло към лечението с билки, формирайки метод, който може да се нарече ТКХМ. Той е доусъвършенстван и доразвит през различни периоди на активно теоретизиране от XIV до XIX век. През XX в. навлизат западните концепции за болестите, което води до допълнителни промени.

Днес в Китай TCHM се използва наред с конвенционалното фармацевтично лечение. Направени са значителни опити за научна оценка на TCHM, но повечето от публикуваните китайски проучвания по темата далеч не отговарят на съвременните научни стандарти. (Например, в тях обикновено липсва плацебо група.)

В съседна Япония е станала популярна разновидност на системата за ТХМ, известна като Кампо, и японското министерство на здравеопазването е одобрило много средства от Кампо за медицинска употреба. Научната основа на тези средства остава непълна, но са докладвани няколко проучвания с минимално приемливо качество.

Принципи на традиционната китайска билкова медицина

Дори едно основно въведение в принципите на ТКХМ надхвърля обхвата на тази статия. Смятайте, че следващото не е нищо повече от опит за запознаване с тази обширна медицинска система.

Според принципите на цялата китайска медицина здравето съществува, когато тялото е балансирано и енергията му тече свободно. Терминът “енергия” се отнася до Ци – жизнената енергия, за която се твърди, че оживява тялото. Терминът “баланс” се отнася до относителните фактори ин и ян – класическите даоски противоположни сили на вселената. Ин и ян намират израз в различни спомагателни антагонисти като студ срещу топлина, влага срещу сухота, низходящо срещу възходящо, в покой срещу активно и пълно срещу празно.

В идеалното състояние ин и ян във всичките им форми са напълно балансирани във всяка част на тялото. Външни или вътрешни фактори обаче могат да нарушат това равновесие и да доведат до заболяване. Диагностиката и лечението по китайска медицина включват идентифициране на факторите, които не са в равновесие, и опит да се върне хармонията между тях. Диагностиката се извършва чрез “слушане” на пулса (с други думи, измерване на пулса с изключително внимание и чувствителност), наблюдение и опипване на различни части на тялото и задаване на дълги серии от въпроси.

Важно е да осъзнаете, че диагностиката според ТКХМ се различава значително от западната диагностика. За да разберете това, разгледайте двама хипотетични пациенти с една-единствена западна диагноза – мигрена. За първия може да се каже, че има “сухота в черния дроб и възходяща Ци”, докато за другия може да се постави диагноза “екзогенен вятър-студ”. Въз основа на тези различни диагнози могат да се приложат напълно различни средства за защита. С други думи, не съществува такова нещо като средство за лечение на мигрена чрез ТХМ само по себе си; по-скоро лечението трябва да бъде индивидуализирано според дисбаланса, определен от традиционната теория.

Билковите формули, използвани в TCHM, се състоят от четири категории билки: министерски, депутатски, асистентски и пратеник. Министерската билка е насочена към основния модел на заболяването. Заместник-билките подпомагат министерската билка или се отнасят до съпътстващи състояния. Помощните билки са предназначени да намалят страничните ефекти на първите две групи билки, а билките за изпращане насочват терапията към определена част от тялото. Например в описания по-горе случай на “сухота в черния дроб и възходяща Ци” билколечителят може да използва министерска билка, за да обърне възходящата Ци, заместваща билка, за да упражни овлажняващ ефект, помощна билка, за да предотврати застоя на Ци (застоят на Ци се счита за страничен ефект на овлажняващите билки), и пратеник, за да пренесе тези ефекти към черния дроб.

Средствата за лечение на мигрена могат да бъдат разработени така, че да отговарят едновременно на всички общи причини за мигрена, най-вече чрез умножаване на броя на съставките. Практикуващите TCHM се противопоставят на този “универсален подход”, но той често е популярен сред потребителите и е по-лесен за научна проверка.

Видове китайски билкови лекарства

За да използвате китайски билкови лекарства по най-традиционния начин, трябва да посетите магазин за билки. Там опитни билкозаготвители ще накълцат, смелят, изпържат и нарежат сушени билки по рецепта, дадена от опитен билкар. Ще се приберете у дома с пакет сушени билки, които трябва да се приготвят според инструкциите, които обикновено включват добавяне на вода, варене в продължение на няколко часа в керамичен съд, изливане на течността, добавяне на още вода и повтаряне на процеса още два пъти. Някои билки трябва да се добавят точно накрая, докато други изискват изключително дълъг процес на приготвяне.

Ако не желаете да извършвате такъв сложен процес или ако нямате на разположение класически магазин за билки, може да пожелаете да се отдалечите една стъпка от традицията и да закупите вече приготвена формула Кампо. Съществуват няколкостотин такива формули, разработени така, че да съответстват на най-често срещаните форми на дисбаланс. Налични под формата на прах, капсули или таблетки, те могат да се използват много по-удобно, отколкото напълно традиционните билки. Много от комбинациите Кампо са лицензирани в Япония и се произвеждат там в големи мащаби от реномирани производители.

Най-ниското ниво на ТКАМ, което едва ли заслужава изобщо това име, включва така наречените китайски патентовани лекарства, които най-често се състоят от малки кафяви сфери в малки кафяви шишенца. Те се продават както за класически дисбаланси, така и за западни категории заболявания. Патентните лекарства са евтини и широко достъпни. Въпреки това има толкова много скандали, свързани с опасни замърсители, които не са посочени на етикета, че препоръчваме да се избягва изцяло тази форма на лечение. (Вижте “Проблеми с безопасността”.)

На Запад билколечението е част от народната медицина. В Китай обаче съществува отделна традиция на китайската народна медицина, която е отделена от ортодоксалния, по-скоро академичен подход на ТХМ. В тази китайска народна медицина билките се използват по-просто, донякъде по начина на западната билкова медицина. Сред най-често използваните билки са астрагал, донг куай, джинджифил, кудзу (Pueraria lobata), женско биле, лиций, женшен Panax и шизандра. За повече информация относно употребата на тези билки вижте съответните отделни статии.

Освен билките, в TCHM се използват и вещества, които можем да считаме за хранителни добавки. Те включват екстракт от човешка плацента, екстракти от 76 жлези и различни минерали.

За какво се използва китайската билкова медицина днес?

В традиционната система на китайската билкова медицина билковите формули могат да се използват за лечение на почти всяко състояние. Някои от най-често срещаните приложения в Китай включват чернодробни заболявания ( хепатит и цироза ), сексуална дисфункция при мъжете, безплодие при жените, безсъние, настинки и простудни заболявания, менструални болки, нередовна менструация, менопауза и подпомагане на лечението на рак.

Акупунктурата често се използва заедно с билки като допълнително лечение; освен това често се правят изключително подробни предложения за начина на живот. Не е необичайно практикуващият традиционен лекар да “предписва” вечеря, както и да съветва за промени в начина на живот (например да се преместите от мазето на първия етаж или да обърнете леглото на юг, а не на север). Могат да бъдат препоръчани и системи от упражнения като тайчи и цигун.

За статията:
Традиционна китайска билкова медицина
Заглавие:
Традиционна китайска билкова медицина
Описание:
История и принципи на китайската билкова медицина. Според принципите на цялата китайска медицина здравето съществува, когато тялото е балансирано и енергията му тече свободно.
Автор:
Издател:
RozovaDolina.Net
Лого: