Ракът на простатата е заболяване, което се развива в мъжката полова система и по-специално в простатната жлеза. Тумор на простата се образува, когато клетките на жлезата мутират и започват да се размножават безконтролно. Повечето хора, страдащи от рак на простатата имат затруднения при уриниране и развитие на еректилна дисфункция наред с другите симптоми. Един от основните странични ефекти на болестта е дискомфорт в засегнатата област или силна болка в слабините.

Най-често срещания начин да се открие тумор на простатата е чрез прилагане на кръвен тест. Също както при рак на белия дроб, злокачествена хиперплазия на простатата се установява чрез биопсия, която се разглежда под микроскоп. Компютърна томография и костно сканиране се използва, за да се провери дали туморът е метастазирал.

Някои методи за лечение на тумор на простатата са хирургична операция, лъчетерапия, химиотерапия, протонна терапия и хормонална терапия.

Какво предствлява простатата?

Простатната жлеза произвежда и съхранява семенна течност. Тя се намира в областта под пикочния мехур. При тумор на простатата мъжете страдат от проблеми с уринирането и еякулацията. Заболяването е трудно да се открие в ранен етап, тъй като почти липсват симптоми. В повечето случаи тумора се открива чрез тестове по време на рутинен преглед. Ако състоянието причинява признаци, които са рядкост, най-характерните са често уриниране, затруднение при поддържане на постоянен поток на урината, кръв в урината и болезнено уриниране.

Някои превантивни мерки срещу рак на простатата са здравословна диета, която включва голямо количество витамин Д и Е, ликопен и соеви храни. Някои изследвания показват, че пиенето на голямо количество зелен чай също ще помогне за предотвратяване на тумор на простатата, поради полифенола, който се съдържа в него. Лекарите препоръчват на хората да не приемат големи количества мултивитамини повече от една седмица, тъй като това може да увеличи риска от поява на злокачествена хиперплазия на простатата. Пациенти на възраст над 50 години трябва да се изследват за наличието на тумор в периодичните годишни прегледи. Въпреки всичко, болестта се развива много бавно и повечето хора умират от други заболявания като пневмония, сърдечни проблеми и др.

Тумор на простатата може да се лекува чрез лъчетерапия, химиотерапия и хирургична операция. Определяне на съответния вид терапия зависи от това, на кой етап е заболяването и възрастта на пациента. Хормоналната и химиотерапия се използват за лечение, когато злокачествена хиперплазия на простата се разпространи и в други органи като лимфни възли, костите и др.