Вените са част от кръвоносната система на човека, чиято основна функция е да транспортира кръвта от органите към сърцето, с помощта на венозните клапи разположени в тях. Когато има нарушаване на тази функция се развива заболяване, наречено разширени или варикозни вени. Това са усукани и подути кръвоносни съдове, които са разположени в близост до кожата, най-често в долните крайници и глезените. Обикновено заболяването не е тежко, но понякога може да доведе до усложнения и други здравословни проблеми.

Какви са причините за поява на варикозни вени?

Причината за развитие на болестта е отслабването на венозните клапи и стените на вените. Когато те не работят нормално кръвта, която би трябвало да се придвижва от органите към сърцето се събира и образува налягане. В резултат на това вените се разширяват и усукват. Често причина за състоянието е генетичния фактор, както и възрастта. Наднорменото тегло или бременност, престояване за дълъг период от време в една поза, увеличават натиска върху вените на долните крайници, което води до варикозни вени.

Какви са симптомите за варикозни вени?

Разширените кръвоносни съдове изглеждат тъмно сини, подути и усукани. При някои хора не се проявяват никакви признаци за заболяването. Въпреки това някои симптоми включват: тежест, парене, болки и умора в крайниците. Състоянието може да се влоши при заемане на една и също поза в продължение на дълъг период от време. Тогава се появява подуване на краката и глезените, сърбеж и др. По-сериозните симптоми включват:

 • Кожни изменения като промени в цвета, раздразнена кожа, възпаление, отворени и кървящи рани и др.;
 • Подуване и болка в областта на прасеца;
 • Схващане на крайниците.

Варикозни вени е често срещано състояние и обикновено не създава сериозни проблеми, но в някои случаи може да е признак на запушване на дълбоките вени. Това състояние се нарича, дълбока венозна тромбоза. При развитие на такъв здравословен проблем се налага лечение.

Как се поставя диагноза за варикозни вени?

При извършване на преглед, лекарят ще огледа краката и ходилата. Разширените вени се откриват лесно, особено в изправено положение. Ще бъде направена проверка за наличие на промени в цвета на кожата, отоци, рани и други признаци за варикоза. Ако съществуват съмнения за дълбока венозна тромбоза ще се наложи да се направят още изследвания.

Лечение на варикозни вени

Домашното лечение може да бъде всичко, от което се нуждаете за облекчаване на състоянието. Този вид терапия включва:

 • Носене на еластични компресиращи чорапи;
 • Поставяне на краката на по-високо ниво от торса по време на почивка;
 • Избягвайте дълги периоди на седнало или изправено положение;
 • Правете редовно физически упражнения.

Въпреки всичко, ако имате нужда от по-сериозно лечение или проблема е и козметичен, можете да обмислите следните опции за терапия:

 • Склеротерапия;
 • Лазерна терапия – при нея се унищожава повредения участък от вената;
 • Радиочестотно лечение;
 • Операция за премахване на вената.

Не забравяйте, че преди да предприемете някакви терапевтични действия по отношение на варикозни вени, трябва да се консултирате с лекар. Той ще направи необходимия преглед и ще ви препоръча, най-подходящите за вас варианти за лечение.