През 1963 г. един арменски професор получава авторско свидетелство за откриването на щам на ацидофилната бактерия, който открива след 15 години упорит труд и преглеждането на повече от 1600 щама. На този щам дължи живота си неговата внучка, която той спасява от сериозно заболяване. Този учен е проф. Левон Ерзинкян от Микробиологичния институт в Ереван. След редица проучвания и доказване на ценните качества на щама, той започва да се използва в детското хранене, като се въвежда в Армения като държавна политика за профилактика и здравословно хранене при децата. Дори само този факт показва колко са ценни качествата на бактерията. През ХХI век вече за никого не е тайна и научна неопределеност, че в стомашно-чревния тракт на човека живеят множество бактерии, които могат да бъдат полезни и необходими за здравето на човека, но могат да бъдат и патогенни и тогава се появяват болестите. Прекалената употреба на антибиотици през последните десетилетия обърна вниманието на учените и лекарите именно върху микрофлората в стомашно-чревния тракт (а при жените – и във влагалището) и нейната роля за цялостното здраве на човека. Каквито и количества витамини и минерални вещества да приемате, колкото и млечни продукти да ядете за калций, с каквато и разнообразна храна да си услаждане – ако няма кой да преработи всичко това в стомаха и червата, за да стигне до клетките в подходящ вид *защото не си представяте, че хлябът стига до клетките във вида, в който го хапвате, нали!). Та, ако няма кой да преработи всичко това – все едно, че не сте го приемали. Всичко се изхвърля от организма в полу-преработен вид, като по пътя си затлачва с токсини местата, откъдето минава. Микрофлората в стомашно-чревния тракт е именно този “завод с работници”, който преработва всичко и го изпраща до клетките на целия организъм. Това накратко и опростено е механизмът, по който нашият организъм се храни и живее. И когато “заводът и работниците” не работят – било напълно, било частично – тогава идват големите проблеми с болестите.

Само един пример: Антибиотиците са много полезни, когато трябва да се унищожат патогенните бактерии в организма. Проблемът идва от това, че те унищожават както патогенните, така и полезните. Тогава задължително трябва да се помогне на организма и да се внесат отвън полезни бактерии в стомашно-чревния тракт. И тук е особено важната роля на ацидофилните бактерии, които са едни от най-важните, а откритият от професор Ерзинкян щам е много ценен с качествата, които притежава –  много бързо създава колонии, по-устойчив е на вредно влияние (консервирани храни, патогени и др.), подпомага производството на интерферон, усвояването на витамини и минерали.

Особено ценни са ацидофилните бактерии за новороденото. То няма собствена микрофлора и когато за първи път се озове във въздушна среда, малкото човече е подложено на атаките на всякакви патогенни микроорганизми от околната среда – въздуха, предметите, до които се допира, ръцете на родителите и персонала в родилното. Единственият начин е в детето да се заселят ацидофилни бактерии, които го предпазват от патогените. Природата го е измислила много мъдро и това се случава, когато бебето минава по родовия канал. В него то приема от ацидофилните бактерии на майката и излиза а бял свят вече със защитната “стена” на ацидофилните бактерии. Това обаче се случва само когато раждането е станало по естествен път. Когато раждането е чрез цезарово сечение, няма как да се вземат тези полезни ацидофилни бактерии Тогава те трябва да се внесат отвън. Един от начините е чрез ацидофилно мляко, а другият е чрез пробиотици. След откритието на професора в Армения започва да се произвежда ацидофилно мляко “Нарине” за храна на децата, включително кърмачетата.

Това научно знание и практически опит са много важни, затова Арменската Технологична Академия предприема стъпки за разпространението му по цял свят. Повече за ценното ацидофилно мляко “Нарине”, ацидофилната бактерия щам Ер. 317/420 и приложението им в лекарската практика, особено в педиатрията, можете да прочетете на сайта ТУК  – има добър превод на български език.

За статията:
За ползите от ацидофилната бактерия
Заглавие:
За ползите от ацидофилната бактерия
Описание:
За ползите от ацидофилната бактерия щам Ер. 317/402 и ацидофилното мляко с нея. Повече за ценното ацидофилно мляко "Нарине"...
Автор:
Издател:
RozovaDolina.Net
Лого: