Опитайте се да отивате в леглото по едно и също време.  През делничните дни е по-лесно, защото повечето от нас стават по едно и също време, за да отидат на работа. Опитайте се да ставате през седмицата по едно и също време, дори през уикендите. Опитайте се да “програмирате” тялото си за сън. Например с леки упражнения или пиене на чай. Тялото ви ще свикне след няколко седмици, с тези действия. Чаеното парти или гимнастиката ще сигнализират на тялото, че е “време за сън.”

Ако вашият матрак е твърде малък, твърде висок, мек или твърд, спането върху него ще бъде неприятно. Трябва да се намери матрак, който ще осигури подкрепа на гръбначния стълб. Но най-важното – това е една възглавница. Отнасяйте се отговорно.  Ако спите на възглавница, която не е за Вас, след това по време на сън прешлените на врата ще бъдат в необичайна ситуация, мускулите на горната част на гърба и врата са напрегнати, кръвния поток към мозъка е бавен и непълен, следват проблемите с главоболие и хронична умора.

Изберете удобно спално облекло.  Дрехите не трябва да са стегнати и да пречат на движението. Най-добрият вариант е, ако дрехите са изработени от естествени материи, памук или лен.

Проветрете стаята. Уверете се, че има свеж въздух в спалнята. Проветрете стаята, където спите. Използвайте климатика през лятото, през зимата овлажнител. Оптималната температура за спане е 20-22 градуса. Прахът в спалнята трябва да се почиства възможно най-често. Избършете с влажна гъба всички мебели в спалнята. Те събират прах. Цветята осигуряват кислород и трябва да ги има в изобилие.

Ограничете консумацията на алкохолни напитки.  Не пийте алкохол преди лягане. Алкохолът може да ви направи сънливи, но няма да спите дълго. Ще се събудите през нощта, а на сутринта с “тежка глава”.

Да не се яде през нощта. Особено храни с високо съдържание на мазнини ще накарат храносмилателната система да работи, докато мозъкът си почива и няма да Ви оставя да спите. От друга страна, заспиването на празен стомах не е съвсем правилно. Преди да си легнете, за предпочитане е да се яде нещо леко: ниско маслено сирене, салата, плодове.