От  известно време у нас масово започнаха да се купуват бижута от медицинска стомана с йонно покритие. Заради своята уникалност и изящен вид напоследък те са предпочитани от по-голяма част потребителите. Това е един нов начин за полиране, различен от предишните методи. Използва се титанов нитрид, който се полага върху повърхностната страна на стоманата. Направени са много опити,с които се доказва, че йонното покритие на златните предмети е по-трайно и е по-устойчиво на корозия и износване в сравнение с други подобни процеси.

По този начин се получава една по-трайна, по-ярка и бляскава повърхност с различен на цвят. Това ще рече, че стоманените бижута имат по-добро полиране на външната си част. Този нов вариант на полиране прави накитите по-трайни и безопасни и в същото време по-популярни и много красиви. Интересен е фактът, че може да се полира и по-матова повърхност. Това дава възможност за увеличаване на предимствата на стоманените украшения в производството и продажбата им. Производството на стоманени бижута е голямо и разнообразно. Стоманени пръстени, стоманени гривни, стоманени колиета, обеци, мъжки и дамски часовници и много други украшения и аксесоари.

Техният изискан и перфектен вид ги прави любими на много жени и мъже. При изработката си те биват различни на цвят – златисти, жълти, розови, кафяви и в някой случай черни. Уникалният им вид, тяхната устойчивост и издържливост ги правят предпочитани от много ювелирите и клиентите им. Луксозният вид на бижутата ги прави доста по-предпочитани пред златните, сребърните и платинените украшения.

Освен това стоманените бижута имат естетичен вид, по-здрави са и не предизвикват почти никакви алергии. Особено привлекателни са и заради това, че са на доста по-ниски цени и са по-голяма част от клиентите имат достъп до тях. Медицинската стомана с йонно покритие, от която са изработени тези фини и уникални бижута, би могла да се ползва и за имитиране на сребро, злато и други. Поради своите качества и най-вече заради това перфектно покритие, прекрасните изделия имат вид на съвсем скоро купени и могат да изкарат дълги години без особени грижи. Те навлизат масово в бита ни и задоволяват нуждите на много от любителите на бижутата.