Чистотата и подредеността в нашият дом и офис са жизнено важни за здравето и комфорта на хората. В този ред на мисли ще споделим 15 практични съвета за това, как да изчистите дома и офиса си.

1) Почистване на прозорците

Когато се запролети е много подходящ момент за миенето на прозорците. Използването на четка с гумен накрайник или препарат за стъкла и парцал са най-подходящият вариант за случая. В случай, че се получат следи от парцала по стъклата – полирайте с вестник.

2) Почистване на подовата настилка

В зависимост от степента на замърсяване можем да прибегнем до няколко трика. Единият е с вода и оцет. Така екологично и безвредно можем да изчистим мръсотията от плочките. Другият вариант е, чрез парочистачка, която би имала същият ефект, но е много полезна при чистенето на фугите.

3) Почистване на микровълновата печка

Добър начин за отстраняване на неприятните петна е да се използва вода със сода бикарбонат. Процедурата е простичка: слага се содата в чаша с вода и се чака да заври. И така без сериозни усилия ще премахнем нечистотата по микровълновата печка.

4) Почистване на осветителни тела и абажури

За да отстраним праха от полилея можем да използваме влажен парцал, който предварително е добре изцеден. Така с обикновен, но и ефикасен начин можем да постигнем желаният успех и блясък. При абажура е добре, ако имаме на разположение ролка за дрехи да използваме нея. Чрез нейните залепващи свойства можем да оберем праха от него.

5) Почистване на мебели

Тук можем да „прибегнем” до услугите на прахосмукачката. Със специален накрайник за мебели, можем лесно и без сериозни усилия да отстраним праха и космите от домашният любимец, ако има такъв. Ако мебелите са кожени е добре да използваме мокра кърпа с която да почистим. За да щадим кожата е добре след като свършим с почистването веднага да подсушим със суха хавлия.

6) Почистване на мухъл и плесен

Решението на този проблем е като използваме вода и оцет. Обикновено се използва в количество 1:1. След като направим сместа започваме да нанасяме с кърпа или гъба.

7) Почистване на килими

Килимите придават удобство и уют не само на нас, но и на домашните любимци. В случай, че направят някоя пакост върху килима можем да използваме газирана вода. С нея поливаме петното и после подсушаваме с кърпа. В случай, че миризмата остава използваме бакпулвер, чрез който поръсваме върху мястото където е било петното и оставяме така една нощ. Ако няма цялостен ефект, повтаряме тази процедура още веднъж докато миризмата напълно изчезне. Обикновено след 1-2 опита постигаме желаният успех.

8) Почистване и поддръжка на дървени мебели

Понеже дървото е естествен материал, добрата поддръжка е важна за удължаването на неговият живот. Подходящ начин, за да постигнем това е, когато използваме смес от лимонов сок и зехтин. Чрез тяхната употреба не само ще почистим, но и ще му предадем блясък.

9) Почистване на банята

Поради факта, че това е помещението с най-висока влажност, това е предпоставка за поява на мухъл, плесен и котлен камък. За да се отървем от котленият камък, е добре да използваме парафин, чрез който можем да го премахнем. Добре е помещението да се оставя вратата отворена. Ако имаме влажни кърпи и халати е препоръчително да ги изнесем и прострем вън на терасата. Колкото повече намалим влажността на банята, толкова по-лесно ще ни е когато я чистим.

10) Премахване на неприятна миризма

Интересен начин, но много ефективен е използването на кафе на зърна. Изпичат се няколко зърна в тиган и така уханието на кафе неутрализира другите миризми. Друго нещо, което бихме употребили за да премахнем този проблем са ароматните свещи. Чрез тях ще успеем не само да премахнем неприятните миризми, но и да ароматизираме целият си дом.

11) Почистване на дрехи

Важна част, от към почистване, са и дрехите. За премахване на косми от домашни любимци е добре да използваме ролка за дрехи. А за почистване на петна или просто дезинфекция, се използва кислородна вода. Но поради избелващият й ефект е добре да се внимава с нейното количество.

12) Дезинфекция на дома

За нейното постигане можем да използваме както вече споменатата кислородна вода, така и евкалиптово масло, които убиват всички болестотворни микроби и бактерии.

13) Почистване на монитора

Поради факта, че това е електрически уред, екрана му привлича праха. Почистването става при изключен монитор, когато навлажним микрофибърна или тензухена кърпа и внимателно забърсваме екрана без да натискаме, за да не нараним кристалчетата. Необходимо е след това със суха кърпа да се подсуши. Ако става въпрос и за петна – най-доброто решение да използваме препарат за монитори. Той е специално предназначен и за разлика от повечето препарати за стъкла не съдържа алкохол, който води до разграждане на кристалчетата и намаляване на качеството на картина.

14) Почистване на завеси и щори

При слънчево време са доста използване и всякаква мръсотия по тях (главно прах) ни прави впечатление. За да я отстраним, можем да използваме сух парцал с който внимателно да съберем праха. Друг начин е чрез парочистачка. Тя е много полезна при засъхнала нечистота и чрез парата се спомага за нейното разграждане и по лесно почистване.

15) Подредба

За да постигнем добър и цялостен вид както у дома, така и в офиса е добре да подредим всичко в правилен ред. Това е финала на нашето почистване, но далеч не е маловажен.

След като сме приключили с основното почистване на дома или офиса, остава само поддържането им. Отделяйки по малко време, но по-често ще можем да задържим добрите резултати възможно най-дълго.

Повече полезни съвети, на блога на ЧАС ПИК 007