Може би топлото лято да не е най-добрия момент да се замислите как ще се отоплявате през зимата, но с идването на есента и първите по-студени утрини определено ще ви накарат да отделите малко време и за това. Нека бъдем честни. Малко неща се премениха от миналата зима, изпълнена с вълнения и високи сметки за ток. Лятото мина в празни обещания за намаления, които се видя че няма как да бъдат изпълнени. Не по-различна ще е и есента. Затова е добре човек да помисли какво може да се направи, за да намали сметките и облекчи семейния бюджет.
Ясно е, че с драстичното намаляване на консумация на ток или отопление само води до още по-негативни последици като понижаване на стандарта на живот или пък болести. Ето защо е добре да се мисли в перспектива и да се действа за улесняване на положението през зимата, когато подобренията за енергийната ефективност на дома ви са достъпни и по-евтини.

Отопление

Ако живеете в къща, а не в апартамент, то вие имате възможността да сте напълно независими при избора си на отопление. Най-добрият вариант за вас в такъв случай е котел на твърдо гориво. Другите методи за отопление – на газ или нафта са доста по-скъпи или пък неразвити в България. Освен това новите модерни котли за отопление могат да работят с няколко вида твърдо гориво – пелети, дърва или въглища. Това ви дава възможност да изберете най-евтиния вариант на пазара при покупката на гориво за зимата.

Изолация

След като сте си осигурили евтин източник за отоплението на дома си е добре да помислите как да задържите топлината в дома си. Ако къщата ви е със стара изолация е добре да помислите как да повишите енергийната ефективност на сградата. Голямо количество топлина се губи през външните стени и покрива, което прави инвестицията в котел на твърдо гориво безсмислена.
Лятото или началото на есента са най-подходящите момент, за да изолирате външно дома си. Използвайте момента, когато времето е хубаво, за да не останете на студено през зимата. Всяка инвестиция от такъв характер не само ви помага да си осигурите нужния комфорт и да намалите сметките за отопление, но и увеличава продажната цена на вашия имот.

Дограма

Наред с изолацията на помещението, дограмата е другият важен елемент, на който си заслужава да обърнете внимание. С времето дървената дограма губи свойствата си да задържа топлината в дома, а студа – навън. Ето защо е добре да се замислите какъв ще е ефекта от вашите усилия да намалите сметките и да поддържате нормално ниво на топлина в дома си, ако прозорците не са уплътнени добре? Новата дограма също е умен ход в енергийната ефективност на дома ви.
Ето как с три предвидливи хода през лятото не само ще успеете да си осигурите по-топла зима, но също така да спестите от зимните сметки и да направите имота си по-желан за бъдещи купувачи.