Добре подържаната посуда е много важен елемент във всяко домакинство. Правилната грижата за всички черпаци, вилици, лъжици, ножове, чинии, чаши и прочие е много важна. Но за да не претакаме любимите си рецепти, е много важно да разполагаме и с остри и добре подържани кухненски ножове.

Всеки един е изпитвал неудобството при работа със захабен нож. За да запазим инструментите за максимално дълго, е необходимо да ги съхраняваме и пoддържаме по правилния начин.

При употребата и съхранението на кухненските ножове допускаме няколко основни. Вижте основните врагове на правилното съхранение на инструментите:

Враг 1: Неправилно почистване

Забравете за съдомиялната машина! Не почиствайте тези кухненски инструменти в миялната. Причината за това е , че цикълът на измиване поврежда острието и намалява неговата сила. При допир с останалите съдове в съдомиялната, пък ще повредите тях. Има голяма опасност от надраскване. За да запазите остротата максимално дълго, е необходимо да измивате ножовете в мивка под течаща вода.

Враг 2: Грешно подбрана повърхност

Внимателно подбирайте повърхността, върху която ще режете. Тя е много важна, тъй като оказва влияние върху затъпяването на острието. Рязането на храните продукти върху керамична, стъклена и метална повърхност води до увреждане на кухненските ножове. При контакт с тези повърхности, тънкият ръб на ножовете се захабява много по-бързо. За да запазите остротата на инструментите за по-дълго, винаги използвайте дървена или пластмасова основа.

Враг 3: Неправилно заточване на острието

Няколко пъти в годината е добре да подостряме кухненските ножове. Това ще удължи живота им и ще улесни използването им. За целта се предлагат много различни видове точила. Ако не сте сигурни в уменията си или се страхувате от наранявания, по-добре се обърнете към специалист.

Враг 4: Всички ножoве изпълняват еднаква функция

Това схващане се е наложило, но то е изключително неправилно. Повечето хора не спазват инструкциите за употреба. Преди да започнете да използвате комплекта ножове, внимателно се информирайте кой нож за каква функция се използва. Това не само ще запази инструментите за по-дълго, но и много ще улесни работата Ви.

Враг 5: Кухненските ножове не се съхраняват на специални места

Правилното съхранение е ключов елемент в правилната поддръжка и експлоатация на остриетата. В днешно време производителите предлагат множество варианти за правилно съхранение на кухненски ножове. Дървени кутии, магнитни ленти или в специално създадени поставки, във всевъзможни форми и цветове- пазарът изобилства от варианти. Ако все пак не разполагате със специално място за съхранение, то за да запазите ножовете за по-дълго е необходимо да ги увиете с хавлиена кърпа.

Враг 6: Неправилна експлоатация

Колкото и странно да звучи, не знаем всичко за правилното използване на ножовете. Много често допускаме една основна грешка, която води до захабяване на острието. След като приключите с рязането, не изтласквайте продуктите от дъската с острието. За целта винаги използвайте дръжката. Така ще запазите кухненските ножове остри за по-дълго.

За статията:
6 причини за затъпяване на кухненските ножове
Заглавие:
6 причини за затъпяване на кухненските ножове
Описание:
Добре подържаната посуда е много важен елемент във всяко домакинство. Правилната грижа за всички прибори за хранене е много важна.
Автор:
Издател:
RozovaDolina.Net
Лого: