Вратите са част от нашето ежедневие. Поради тази причина, ние често преминавайки през тях, не се запитване за историята и символиката, която носят. В следващите няколко реда, ще ви запознаем с няколко любопитни факта, които вероятно не знаете.

  1. За всеки човек, притежаващ гараж, в който да паркира превозното си средство е доста добро предимство, ако вратата е автоматична. Всъщност първата врата от този тип е създадена далечната 1926 година от С. Дж. Джонсън.
  2. Съществуват доста християнски църкви, чиито врати са боядисани в червен цвят. Особен пример за това е Филаделфия. Според теолозите този цвят символизира кръвта на Божият син, като използването на червено за вход на църквата напомня за жертвата на Христос.
  3. През XIX век, в Ирландия, когато кралица Виктория е починала, на хората е било заповядано да боядисат вратите си в черно, което да отразява техния траур. Интересен факт е, че ирландците се разбунтували и в знак на протест решили да боядисат входните си врати в най-разнообразни цветове.
  4. Най-старите врати, описани в историята са от времето на Древен Египет, които са били съвсем примитивни – съставени от табла, направена от дърво и панти от метал. Също така именно в Египет, са открити врати, които не са водели на никъде. Те са били характерни за фараонските гробници. Древните египтяни са вярвали, че тези врати ще ги отведат към отвъдния свят.
  5. В древен Рим входните врати са се отваряли само навътре, като по този начин почитали бог Янус символ за плодородие и благополучие.
  6. В японската култура вратата също има своето значение. Според Фън Шуи пътят пред вратата, трябва да е чист, за да може енергията да е ясна и да има освободено Чи.
  7. Вратата има много символики, но най-разпространената е, че отворената такава е символ на ново начало, а затворената – на изпуснати възможности.
За статията:
7 интересни факта за вратите
Заглавие:
7 интересни факта за вратите
Описание:
Вратите са част от нашето ежедневие. В следващите няколко реда, ще ви запознаем с няколко любопитни факта, които вероятно не знаете.
Автор:
Издател:
RozovaDolina.Net
Лого: