За успешното прилагането на услугата професионална почистване е много важно да се направи правилният подбор на почистващи уреди, аксесоари, препарати и машини. Наравно с това изключително важно условие за постигане на високи резултати е синхронизираната работа на лоялен и класифициран персонал.

В досегашните подчертавания относно правилната стратегията водеща до успешни резултати в професионалното почистване отсъства автомобилът–помощник, способстващ целия технологичен процес от началото до края.

В съвременното развитие на професионалното почистване, правилния избор на автомобил-помощник се явява важен крайъгълен камък.

Като основно изискване можем да посочим транспортирането на максимален брой работници.

Имайки предвид, че по време на придвижване в градски или междуградски условия, работещите трябва активно да почиват, регенерирайки своите сили. За оползотворяването на тази възможност, автомобила трябва да предоставя условия като наличие на двузонова климатична инсталация, индивидуални осветителни тела, комфортни, регулируеми по дължина седалки и най-вече двуобемно шаси с отделено багажно отделение. Багажникът трябва да бъде отделен от купето със седалките с плътна преграда поради наличието на дразнещи миризми от киселинните препарати намиращи се в багажникът. Багажното отделение трябва да бъде достатъчно обемисто, за да може да поеме максимален брой опаковки от почистващи препарати, аксесоари и машини. Почистващото оборудване трябва да има възможност за твърдо фиксиране към повърхностите в багажното отделение. Би било фатално, ако по време на придвижване почистващите препарати направят разлив във багажното отделение.

Друг често срещан проблем е липсата на възможност за утилизиране на отработени води и др. замърсители от работната площадка. В такъв момент на помощ идва автомобила, чиято роля е да извърши транспортирането на замърсителя до зоната на консервиране. Технологичната операция по утилизиране (отвеждане) на замърсителя до мястото за събиране и съхранение с автомобила на работната група не трябва да нарушава комфортното състояние на превозващия автомобил. Това се постига с наличието на херметически затварящи се контейнери или туби с обеми между 10-20 л.

Важен елемент от автомобила-помощник е неговия покрив. На покрива трябва да има възможност да се фиксират устойчиво най-различни почистващи аксесоари, като алуминиеви дръжки за държачи за мопове, телескопични дръжки, стълби и др. Не трябва да се забравя маркирането със сигнален цвят (червен) началото и края на извън габаритния товар, позициониран на покрива на автомобила.

Не маловажен факт е възползването от възможността дадена ни от Закона за движението на моторните превозни средства, а именно правото на затъмняване до 60% на задните стъкла. Това предимство дава по-голяма сигурност относно случайните и любопитни погледи в багажното отделение, водещи до не желани реакции от страна на хора с не типично за европейско поведение.

Друг елемент от помощта давана ни от автомобила-помощник е възможността да поставим (залепим) обозначителни стикери с информация относно дейността на почистващата фирма и нейните координати. Подаваната информация към околната градска среда трябва да бъде дискретна и в същото време достатъчно контрастна и категорична. Цветовото, шрифтовото дизайнерско оформление трябва да кореспондира с аналогичните елементи от интернет представяне на фирмата, хартиените носители на информация относно фирмата, елементи като работното облекло, шапки и т. н. аксесоари.

Техническата изправност на автомобила-помощник, платените данъци и такси заемат важна роля в желанието ни за пълноценна помощ от страна на МПС. Дори и на-малкото отклонение от необходимите за движението на автомобила технически и правни характеристики подлагат на риск не само изпълнението на поставените задачи, но и похабяването на така ценния почистващ инвентар, с който е зареден автомобилът-помощник.

В заключение, реализирането на мечтания автомобил-помощник е постижима цел. Професионалните почистващи фирми все повече се вслушват в поговорката “По дрехите ги посрещат…”, а в нашия конкретен случай чрез автомобила-помощник, клиентите създават първо впечатление за възможностите на почистващата фирма.