Какво представлява растението Салвия?

Градинският чай или както още е познат – Салвията намира широко приложение в билколечението, козметиката и дори в кулинарията. Това уникално растение се среща в много разновидности, като най-масово използваният вид е Salvia Oficinalis, притежаваща много и доказани терапевтични свойства.

Салвия е многогодишно вечнозелено растение, което се среща основно в средиземноморските страни, но без проблем вирее и по нашите географски ширини. Характерни за уникалния градински чай Салвия са неговите сиво-зеленикави овални листенца и синьо-виолетовите му цветове. Тези части на растението се използват за отвари, макар че формата, в която Салвията има най-мощни лечебни качества е чистото етерично масло.

Кои са ползите от употребата на градински чай?

Според древните лечители, с градински чай (Салвия) може да се лекува почти всичко – от стерилитет и импотентност до скръб, тревога и депресия. Ползите за човешкото тяло също са огромни, като от полезното действие на Салвията се повлияват дори сериозни хронични проблеми на стомаха, черния дроб и бъбреците.

Подобрява работата на храносмилателната система

Независимо дали ще я приемате като отвара, подправка или етерично масло, Салвията ще подпомогне значително работата на храносмилателния ви тракт. Тя има свойството да улеснява храносмилането да намалява пристъпи на гадене и повръщане, а също и да намалява подуването на корема, действайки газогонно в стомаха и червата.

Салвията има леко слабително действие, което я прави чудесно природно лекарство срещу хроничен запек и неправилно усвояване на някои храни. Забравете лекарствените препарати, подобряващи работата на стомаха – градинският чай изпълнява същата функция и няма почти никакви странични действия.

Успокоява нервната система

Салвията, особено ако я използвате под формата на етерично масло има отлични терапевтични качества при лечението на някои психологични проблеми. Тя намалява драстично стреса и напрежението, премахва чувството за тревога и дори действа ефективно при панически пристъпи и по-леки форми на депресия.

Една ароматна топла вана, в която сте прибавили няколко капки масло от градински чай ще ви зареди с позитивно настроение, ще ви помогне да се отпуснете и ще подобри качеството на съня ви. Маслото от Салвия, според някои арома лечители действа благотворно на женската хормонална система, като лекува безплодие и неприятните състояния по време на менопаузата.

Лекува редица козметични проблеми

С помощта на градински чай можете да коригирате редица козметични проблеми. Това растение съдържа голям брой химични съединения с мощно антисептично действие, които се справят бързо с голяма част от кожните възпаления. Проблеми като себорея, акне, комедони, обриви с бактериален характер, пърхот и прекомерно омазняване на косата могат да изчезнат бързо с една правилно проведена лечебна терапия.

При проблеми на кожата и косата, можете да използвате както отвара или настойка от листата и стеблата на растението, така и етерично масло от градински чай. Имайте предвид, че тези масла са силно концентрирани и трябва да се използват в много малки количества. Няколко капки етерично масло от градински чай, прибавени в лосиони, млека и базови масла могат да се използват за почистване и облекчаване на възпалената кожа.

Отличните терапевтични свойства на лековитото чаено дърво – Салвия не бива да бъдат пренебрегвани. Природата ни е дала универсално средство за лечение във форма и състав, които са максимално съвместими с нашия организъм. Защо да използваме скъпи, некачествени и неефективни лекарства и козметични продукти, когато имаме на разположение Салвията?