Най-ранните следи от бижута с артефакти с опал са открити в пещери в Кения.

Луис Лики, антропологът, който ги е открил твърди, че накитите са на повече от 4000 години и най-вероятно произхождат от Етиопия. Откриването на опалът е важно събитие, помагащо на древните цивилизации да демонстрират сила и престиж. Ранните хора се научили да добиват скъпоценните камъни от пещерите, след което ги обработвали в различни форми. След обработката тези камъни били безценни и символизирали престиж.

Съвременното наименование на опалът произхожда от латинската дума opalus, „промяна на цвета“. Научно опалът е амфорен минерал, състоящ се от вода и силициеви смеси. Цветът на бижутата от опал варира от светло бял до черен. От всички видове черните опали са най-скъпи. Те се срещат единствено в източна Австралия и находищата там се оценяват на стотици милиони долари черен опал. Най-ценните камъни достигат до 15 хил. долара за карат.

До края на 19 век Австралия е износител номер едно на опал за света. Други големи страни износителки на опал са Етиопия, Мексико, Замбия, Перу и Бразилия.

Защо опалът е толкова ценен?

Камъните от опал, чиито цвят се сменя под всеки различен ъгъл е по-рядък от диамантите. Ранните цивилизации са вярвали, че такива камъни имат мистична и свръхестествена сила и могат да предсказват бъдещето. Носещите бижута от опал са вярвали, че ще придобият прозрения за бъдещето. Освен това се вярвало, че опалът придава на човека естествен чар и привлекателност. За римляните опалът е знак на надежда, а според арабския фолклор той бил спуснат на земята от светкавица.

През опалът посредством пречупването на светлината може да се видят всичките цветове на дъгата. Това става поради миниатюрните силициеви сфери, намиращи се в дълбоко в камъкът. Цената на различните камъни опал може да варира, в зависимост от цветови тон, игра на цветовете, присъстващи цветове, форма, блясък, размери, обработка. По-светлите цветови тонове опал са по-често срещани в природата.

Магията на опалът

В средновековието опалът се е считал за камъкът на очите, тъй като се е вярвало, че подобрява зрението. Блондинките са събирали колкото се може повече камъни опал, за да запазят цвета на косата си златист. Някои мистици дори са смятали, че опалът може да даде невидимост.

Легендите разказват, че римски император бил готов да продаде една трета от империята си заради един единствен камък опал. Любовникът на Клеопатра – Марк Антоний бил почитател на опалът. Според легендата Антоний изгонил римски сенатор, заради отказа на сенатора да му продаде камъка. Камъкът бил на стойност 80 хил. сегашни долари.

Най-ценните опални камъни

Аврора Австралис

Намерен през 1938г. в източна Австралия, камъкът е най-ценният черен опал в света. Със своите 180 карата и 7см на 3см размери, скъпоценния камък притежава дълбоки сини, зелени и черни нюанси. Намерен е в дълбоко в сърцевината на океана и е кръстен на северното сияние. По последни оценки скъпоценния камък е на стойност 1 милион долара.

Огнената кралица

Намерен през 1906 г. от Чарли Дънстан. Най-големият известен опал до днес – 900 карата. Опалът с дълбок червен отенък бил даден на чикагски музей. През 1940 г. Нефтения магнат Рокфелер купува камъкът. Легендата разказва, че Дънстан изгубил 2 други големи опала, веднага след продажбата на „Огнената кралица“. През 1910 година малко след продажбата на камъните той бил намерен мъртъв. Според слуховете той се самоубил, след загубата на скъпоценните камъни.