Светът на SEO оптимизацията и най-вече частта с linkbuilding-a трябваше да бъдат преосмислени за пореден път. Това се случи заради промените, които са наложени от ъпдейта Penguin и мерките, които Google предприе, за да предотврати неестественото изграждане на линкове. Има някои сайтове, които могат да спечелят от тези промени. Това е възможност в оптимизацията за търсачки, която не бива да се пропуска.

Основният модел на нарушен linkbuilding

В SEO оптимизацията нарушеният linkbuilding може да се прояви по няколко начина. Все пак обикновено процесът се свежда до три основни точки. Можете да намерите сайтове с повредени линкове, определяте кои от линковете могат да бъдат заменени с такива от вашето съдържание, свързвате се със собственика на сайта и го молите да направи размяната.
От гледна точка на SEO оптимизацията това е ситуация, в която са печеливши и двете страни. Собственикът на сайта получава възможност да премахне повредените линкове, а вие получавате релевантен линк към вашето съдържание. Освен това можете да не се притеснявате за произвеждането на спам по време на този процес.

Кой може да спечели от нарушен linkbuilding?

Трябва да се отбележи, че тази тактика за изграждане на връзки, може да не е подходяща за SEO оптимизацията на всеки сайт. Тя например е неприложима за сайтове като Forbes.com или NYTimes.com. Освен това сайтовете, които са в много конкурентна ниша не могат да се погрижат за тази част от своята SEO оптимизация по този начин. В същото време обаче има доста сайтове, които могат да имат полза от този вид изграждане на връзки.

Пример №1: Блог

Да си представим, че трябва да изградим SEO оптимизацията на малък блог за маникюр. Ако вие смятате да си набавите малко линкове от външни сайтове, то трябва да търсите сайтове, които са релевантни на вашия, като например блогове за лак за нокти, козметични блогове и т.н. Също така най-добрата идея е да се обърнете към блогове, които не са направени за печалби. Това са така наречените аматьорски сайтове. Това ще спомогне процеса на оптимизация за търсачки.

Пример №2: Сайт за електронна търговия

В случай, че искате да използвате този подход на SEOоптимизация за вашия сайт, то той трябва да е добре специализиран. Ако имате голямо разнообразие от продукти, то тази стратегия за linkbuilding не е подходяща за изпълнение.

Да речем, че имате сайт, който се занимава с продажба на градински инструменти и градински мебели.
Тези сайтове отново могат да се насочат към релевантна ниша на пазара. Те биха могли да се появяват в секции като полезни връзки, партньори, както и ресурси. Можете да помолите собствениците на сайтове за градинарство да включат ваши линкове, като част от усилията ви за SEO оптимизация.
Не е много добра идея да изграждате линкове в сайтове на хотели например. Търсачката няма да види съответствие и можете да се окажете с наказание.

Пример №3: Доставчик на услуги

Малките и местните доставчици на услуги също могат да се възползват от този вид изграждане на връзки. Да речем, че притежавате малка сладкарница, която си има сайт. Вашият идеален линк партньор би бил блог от типа „Направи си сам”, или в по-широк аспект на оптимизацията за търсачки – сайт за планиране на сватби и тържества.